Britská tajná služba umí ovládnout jakýkoli chytrý telefon, tvrdí Snowden

Edward Snowden obvinil britskou tajnou službu GCHQ, že je schopna na dálku proniknout do všech chytrých mobilních telefonů. Bývalý specialista amerických tajných služeb, který před dvěma lety zveřejnil kompromitující údaje o rozsáhlých aktivitách rozvědek a od té doby žije v Rusku, to řekl v exkluzivním rozhovoru pro BBC. Britská vláda odmítla informace komentovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Edward Snowden

Edward Snowden | Foto: CC BY-SA 3.0, Praxis Films, Laura Poitras

Snowden uvedl, že Britové používají speciální programy pojmenované podle postaviček z kresleného seriálu Šmoulové.

Šmoula Snílek je tak třeba podle Snowdena pomůcka, která specialistům GCHQ umožní na dálku zapnout nebo vypnout mobilní přístroj bez vědomí majitele. Další program pak například umožní na smartphonu zapnout mikrofon a poslouchat, co se děje v okolí přístroje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snowden tvrdí, že britská tajná služba je schopna úplně ovládnout jakýkoli smartphone, a to bez vědomí majitelů. Více zpravodaj Jiří Hošek

Bývalý konzultant americké Národní bezpečnostní agentury (NSA) tvrdí, že kontrolu nad telefonem získává GCHQ po zaslání kódované textové zprávy, která se majiteli nezobrazí.

Tajná služba může údajně dělat s přístrojem další věci, mimo jiné zjistí s naprostou přesností polohu majitele telefonu, s kým si volal, co komu psal, na které bezdrátové sítě se připojil či na jaký internetový obsah se dívá.

Edward Snowden v rozhovoru pro BBC nenaznačil, že by se americké nebo britské tajné služby snažily o hromadné sledování občanů, jenže když se snaží dopadnout skutečné nebo potenciální teroristy či rozkrýt sítě pedofilů, tak stejně nepřímo masově sbírají data a jsou podle Snowdena mimo kontrolu.

Britské tajné služby zásadně na informace nebo spekulace zpravodajského charakteru nereagují a výjimku neudělaly ani v tomto případě.

'Jsem ochoten jít do vězení'

V rozhovoru pro BBC Snowden také řekl, že je ochoten jít do amerického vězení. Podle svých slov však chce formální dohodu, že přizná vinu, a dostane tak nižší trest.

Zmírnění trestu pro Snowdena počátkem roku připustil americký ministr spravedlnosti Eric Holder. Teď Snowdenovi hrozí až 30 let vězení nebo doživotí.

Podle Oldřicha Bureše z Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií na Metropolitní univerzitě v Praze se buď změnila situace a Snowden dostal konkrétnější nabídku týkající se jeho návratu domů, nebo mu nevyhovuje život v Rusku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snowden je prý ochoten jít do amerického vězení. Více Oldřich Bureš, vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií na MUP

„Delší dobu volal po tom, že by se byl ochoten vrátit do Spojených států, pokud by měl šanci na veřejný soud, a tvrdil, že Spojené státy se k tomu nikdy oficiálně nevyjádřily. Druhá motivace může být ta, že život v Rusku není úplně to, co si představoval,“ myslí si.

Třetí možná varianta prý kombinuje oba předchozí důvody.

„Mnozí kritici toho, co udělal, mu vytýkají, že pokud by skutečně byl pravým whistleblowerem, měl by být ochoten nést odpovědnost, postavit se před soud, obhajovat své argumenty a dokončit veřejnou debatu ve Spojených státech,“ dodává Bureš.

Upozorňuje ale, že dohoda Snowdena s USA je nejistá, protože soud by musel kvůli jeho obvinění z porušení zákonů týkajících se špionáže probíhat neveřejně, což Snowden vždy odmítal. Obamova administrativa navíc zatím nechtěla jakkoli ustupovat.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme