Britská vláda čeká na stanovisko labouristů k rozšíření leteckých úderů proti IS

Britští labouristé mají dnes oznámit, jak se postaví k hlasování o rozšíření letecké kampaně proti takzvanému Islámskému státu v Sýrii. Předseda největší opoziční strany Jeremy Corbyn zvažuje, že by poslance svázal stranickou disciplínou. Vláda připouští, že potřebnou většinu hlasů ještě zajištěnou nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda labouristů Jeremy Corbyn uvažuje o vyjádření členské základny strany k rozšíření úderů proti IS v Sýrii

Předseda labouristů Jeremy Corbyn uvažuje o vyjádření členské základny strany k rozšíření úderů proti IS v Sýrii | Zdroj: Reuters

Podle Jeremyho Corbyna by se k citlivé otázce měla vyjádřit i členská základna Labour Party a poslanci by jejímu hlasu měli naslouchat.

Rebely ve vlastních řadách pak Corbyn na BBC varoval, že rozhodnutí o způsobu hlasování je čistě na něm. Řádově desítky labouristů by rády vládní návrh podpořily.

Z kabinetu Davida Camerona opakovaně zaznělo, že vláda vyvolá hlasování až tehdy, kdy si bude jistá většinou hlasů. Spekuluje se o tom, že by se v Dolní sněmovně mohlo rozhodovat už v úterý nebo ve středu.

Jak připomněl ministr obrany Michael Fallon, Britové nad Irákem ukázali vysokou přesnost svých vzdušných útoků, a Francie si i proto zapojení královského letectva do úderů v Sýrii výslovně vyžádala.

Až 115 labouristických poslanců se zřejmě vzepře Corbynovi. A podpoří britské nálety na Sýrii

Číst článek

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme