Britská vláda čelí kritice, že se spokojila s nízkým daňovým doplatkem od Googlu

Britská vláda hájí svou daňovou dohodu s internetovým gigantem Google. Ten se zavázal doplatit do britské státní pokladny 130 milionů liber, v přepočtu asi 4,7 miliardy korun. Opozice a někteří experti ale tvrdí, že je to nehorázně málo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Google

Google | Zdroj: Reuters

Pro srovnání: francouzská nebo italská vláda žádá po Googlu částku odpovídající asi 15procentní dani ze zisku korporace.

Suma, kterou premiér Cameron i ministr financí Osborne prezentovali coby velký úspěch, ale podle opozičních labouristů odpovídá jen asi tříprocentní daňové sazbě.

Zdanění Googlu se stalo předmětem prudké roztržky během premiérských interpelací, během níž David Cameron opozičnímu lídrovi Jeremymu Corbynovi vyčetl, že se internetová společnost měla patřičně zdanit už za vlády labouristů.

Daňový doplatek Googlu se týká posledních 10 let. Velká Británie představuje po Spojených státech pro společnost druhý největší trh.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme