Britská vláda chce prosadit takzvaný Turingův zákon. Omilostní muže odsouzené za homosexualitu

Vláda premiérky Theresy Mayové chce zavést takzvaný Turingův zákon, který by měl posmrtně omilostnit dnes už neplatné sexuálně trestné činy, k nimž ještě před 50 lety patřila například homosexualita. Zprávu o tom přinesl deník The Independent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Socha Alana Turinga s přístrojem Enigma (Bletchley Park Museum)

Socha Alana Turinga s přístrojem Enigma (Bletchley Park Museum) | Foto: Jon Callas, CC BY 2.5

Turingův zákon by měl být ve své podstatě omluvou těm, kteří byli ve své době odsouzeni na základě historických antihomosexuálních zákonů. „Tato vláda je odhodlaná prominout jisté sexuálně motivované trestné činy, které z pohledu současného práva už nejsou považovány za zločin,“ uvedl vládní mluvčí.

Své jméno zákon získal podle britského matematika Alana Turinga, který stál za rozluštěním nacistického kódu Enigma za druhé světové války. Turing se dočkal posmrtné královské milosti v roce 2013, tedy 61 let poté, co byl obviněn z „trestného činu hrubé nemravnosti“, jak se v té době přezdívalo homosexualitě.

Odhaduje se, že rozluštěním německé šifry zkrátil Turing válku o dva až čtyři roky a zachránil životy milionů lidí. Kvůli své sexuální orientaci byl odsouzen k několikaletému pobytu ve vězení nebo chemické kastraci. Rozhodl se pro to druhé. O dva roky později spáchal sebevraždu.

Homosexualita byla ve Velké Británii dekriminalizována v roce 1967. Do té doby bylo na základě podobných zákonů odsouzeno zhruba 49 tisíc lidí. Tisíce Britů dodnes žije s následky těchto obvinění.

Turingova rodina proto loni přišla s peticí prosazující omilostnění všech mužů, kteří byli v minulosti obviněni z trestného činu hrubé nemravnosti.

„Považujeme za spravedlivé, aby se každý, kdo byl odsouzen na základě zákona o hrubé nemravnosti, dočkal milosti. Není správné, aby Alan dostal jako jediný odpuštění, když tolik lidí bylo odsouzeno za stejný zločin. Jsme si jistí, že Alan by žádal spravedlnost pro všechny,“ popsala Turingova rodina.

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme