Britská zdravotní sestra se vyléčila z eboly, teď je opět v izolaci

V londýnské nemocnici skončila znovu ve vážném stavu zdravotní sestra, která se loni v západní Africe nakazila ebolou. Z choroby se sice vyléčila, teď ale podle lékařů nastaly neobvyklé komplikace.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britská zdravotní sestra Pauline Cafferkeyová, která se vyléčila z eboly, je znovu hospitalizována

Britská zdravotní sestra Pauline Cafferkeyová, která se vyléčila z eboly, je znovu hospitalizována | Zdroj: ČTK

Skotskou sestřičku Pauline Cafferkeyovou napřed hospitalizovali v nemocnici v Glasgowě, kde testy potvrdily, že zdravotnice má v těle stále virus eboly.

Protože se zdravotní stav Cafferkyové zhoršoval, vojenský letoun ji dopravil na specializované oddělení londýnské Royal Free Hospital.

Sestřička, která se původně nakazila v prosinci 2014 v Sieře Leone, je v izolaci. Podle specialistů bylo nebezpečí pro veřejnost minimální, úřady ale raději kontaktovaly osoby, které se pohybovaly v bezprostředním okolí nemocné.

Virolog Ben Neuman z univerzity v Readingu BBC řekl, že se virus eboly může skrývat například v oku nebo v mateřském mléce. Když ho tělo Pauline Cafferkyové dokázalo porazit už jednou, dokáže to podle něj nejspíš znovu.

Ebola - fáze onemocnění | Foto: Michal Jindra

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme