Britské labouristy i nadále povede Jeremy Corbyn. Jasně porazil svého vyzyvatele

Lídrem britských labouristů zůstává jejich dosavadní šéf Jeremy Corbyn. Jeho vyzyvatel, bývalý stínový ministr práce Owen Smith již přiznal porážku. Corbyn ve stranickém hlasování získal téměř 62 procent odevzdaných hlasů, uvedla komise pověřená sčítáním hlasů více než půl milionu členů a registrovaných příznivců strany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosavadní vůdce labouristů Jeremy Corbyn (vpravo) a jeho vyzyvatel Owen Smith přicházejí na pódium před vyhlášením výsledků hlasování

Dosavadní vůdce labouristů Jeremy Corbyn (vpravo) a jeho vyzyvatel Owen Smith přicházejí na pódium před vyhlášením výsledků hlasování | Zdroj: Reuters

Corbyn po svém znovuzvolení slíbil, že stranu sjednotí a učiní z ní „hnací stroj pokroku v zemi“, píše na webu britské BBC.

V řeči adresované zastáncům 67letý lídr připomněl, že on i jeho oponenti jsou součástí stejné rodiny labouristů. Dodal že všichni by měli soustředit svou energii na poražení Konzervativní strany.

Do vedení strany se Corbyn dostal teprve před rokem, když získal podporu levicového křídla. Po výsledcích červnového referenda, v němž Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, se ale na něj snesla kritika, že se dostatečně neangažoval v boji za setrvání ve společenství.

Britská reforma počítá se zeštíhlením Dolní sněmovny. O svůj okrsek by mohl přijít i Corbyn

Číst článek

Nedůvěru vyslovilo Corbynovi více než 170 z 230 labouristických poslanců, kteří požadovali změnu ve vedení.

Čelní labouristé jednoznačně zastávají názor, že strana s Corbynem v čele nemá naději na vítězství v příštích parlamentních volbách. Přesto pro něj nyní hlasovalo více lidí než před rokem.

Politolog Tim Bale z Queen Mary University v Londýně si myslí, že poslancům z proticorbynovského křídla hrozí vyškrtnutí z kandidátní listiny, a že by tak mohli být v pokušení založit úplně nový politický subjekt.

Podle průzkumů se mezi vládnoucími Konzervatici a Labour Party pod Corbynem vytváří doslova propast; čísla pro předsedu jsou vůbec nejhorší, jaká měl kterýkoli šéf opoziční strany za posledních 60 let.

Labouristé jsou v podstatě neviditelní, když jde o nejzásadnější téma současné Británie, a sice detaily brexitu. Jeremy Corbyn bývá obviňován coby politik, který svou pasivitou spoluzavinil výsledek referenda.

Jiří Hošek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme