Britské ostrovy a Francii zasáhl silný vítr. Tisíce lidí byly bez elektřiny

Silný vítr zasáhl západ Evropy. Největší škody způsobil v Británii, Irsku a Francii. Na některých místech dosahoval v nárazech až 200 kilometrů za hodinu. Problémy působil v dopravě a poškodil i energetické sítě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlny na pobřeží Francie a Británie dosahovaly až 19 metrů

Vlny na pobřeží Francie a Británie dosahovaly až 19 metrů | Zdroj: Reuters

Nárazy větru připravily o elektřinu až patnáct tisíc domů v Irsku a přes 14 tisíc domácností v západní Francii. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve kvůli špatnému počasí vyzval obyvatele k maximální opatrnosti.

V Británii vítr omezil leteckou, lodní i železniční dopravu. Vichřice poškozovala střechy a vyvracela stromy.

„Měl jsem štěstí, že jsem nebyl poblíž okna, jinak bych byl zraněný daleko vážněji,“ říká jeden z obyvatel domu v Bristolu, na který spadl strom.

V Krušných horách naměřili meteorologové vítr o síle orkánu

Číst článek

To nejhorší by už Evropa měla mít za sebou. Na britských ostrovech začal vítr slábnout už večer. V Německu úřady v některých městech preventivně zrušily karnevalové průvody. V těch městech, kde se konaly, byly omezené, a tak k žádnému vážnějšímu incidentu nedošlo.

Silný vítr dorazil i do České republiky. Podle meteorologů na některých místech v západních Čechách dosáhl síly orkánu. V Krušných horách fouká rychlostí víc než 120 kilometrů za hodinu. Výstraha platí do zítřejšího rána.

Výstraha před větrem | Foto: Český rozhlas

Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme