Britské úřady mají získat nové pravomoci pro boj s terorismem

Na půdě Dolní sněmovny se dnes projednává nový protiteroristický zákon, který připravila britská vláda. Kabinet premiéra Davida Camerona tvrdí, že teď Spojené království kvůli aktivitám Islámského státu a jeho přívrženců čelí největší teroristické hrozbě v dějinách. Některá navrhovaná opatření považují experti za sporná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn, Big Ben

Londýn, Big Ben | Foto: Filip Jandourek

Kontroverzní je třeba nová pravomoc úřadů přesídlit osobu podezřelou z terorismu do jiné části Británie.

Bezpečnostní složky by nově měly být schopné snadněji zabránit britským občanům ve snaze vycestovat ze země.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská vláda předkládá v Dolní sněmovně návrh protiteroristického zákona. Nechybí v něm kontroverzní prvky. Podrobnosti přiblížil J. Hošek

Osobám, které budou mít namířeno do bojů na Blízkém východě, můžou úřady přímo na hraničním přechodu pozastavit platnost pasu, a to až na 30 dní.

Ministryně vnitra by pak mohla podepsat zvláštní příkaz, který by naopak bránil džihádistům v návratu do Británie.

Větší povinnosti ohledně poskytování dat o cestujících dostanou na svá bedra letecké společnosti.

Pojišťovny se sídlem v Británii už také nebudou smět pojistkami krýt vyplacení výkupného únoscům.

Nový zákon také navíc soukromým firmám povinnost identifikovat osobu, která v daný čas používala určitý počítač nebo mobilní telefon.

Nové kompetence dostanou policie a zpravodajské služby. Školy nově nesmějí poskytovat prostor radikálním řečníkům.

Ministryně: Držíme krok s dobou

Podle ministryně vnitra Theresy Mayové jsou nová opatření klíčová ve snaze udržet krok s měnícími se bezpečnostními hrozbami.

„Podstata opatření i jejich načasování jsou správné stejně jako způsob, jakým jsme k nim dospěli,“ tvrdí předkladatelka zákona.

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová | Foto: Reuters

„Není to reflexivní reakce na hrozbu, která se tu najednou objevila. Je to patřičně promyšlená sada návrhů, která nás ochrání v době závažného nebezpečí. Hrozba, které teď čelíme, je možná větší, než kdykoli předtím. Opatření navazují na naši dosavadní úspěšnou strategii,“ vysvětluje Mayová.

Podle ní se od roku 2005 podařilo na území Británie zmařit 40 plánovaných teroristických útoků.

Presumpce viny?

Návrh opatření má své odpůrce. Ptají se, kde je v celém systému zakotvena pojistka v podobě soudů. To zatím vůbec není zřejmé.

Bojovníci za občanská práva si stěžují na novinku, kdy letecké společnosti mají za povinnost ještě detailnější informace o pohybech osob podezřelých z terorismu, respektive napojení na teroristické kruhy, byť jde z hlediska práva o bezúhonné osoby.

Stejně tak se zpochybňuje, jak bude v praxi vypadat, když britské úřady někomu odepřou návrat do země, zruší mu pas a dotyčný se ocitne v pasti třeba na německém nebo francouzském letišti.

To by vyžadovalo spolupráci jak leteckých dopravců, tak dotyčných států, přičemž to nevypadá, že by se tato otázka vyřešila.

Jiří Hošek, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme