Britský deník The Independent přestane příští měsíc vycházet v papírové podobě

Krize novinových titulů má další prominentní oběť. S britským deníkem The Independent se od příštího měsíce setkají čtenáři už jen na webu a v aplikacích chytrých telefonů. Levicově liberální deník vychází v papírové podobě od roku 1986.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S tištěným vydáním deníku The Independent se čtenáři setkají naposled 26. března

S tištěným vydáním deníku The Independent se čtenáři setkají naposled 26. března | Zdroj: Reuters

Majitel Independent Print Limited Jevgenij Lebeděv vidí budoucnost kvalitního obsahu svého listu na online platformě.

„Museli jsme si vybrat: vyrovnat se s pokračujícím propadem tisku, nebo přeměnit elektronickou základnu, kterou jsme vybudovali, v dlouhodobě fungující ziskovou budoucnost,“ napsal Lebeděv v e-mailu svým zaměstnancům.

Šéfredaktor deníku Amol Rajan připomíná, že internetová stránka Indepedentu byla v posledních třech letech nejrychleji rostoucím britským novinovým webem. Její tržby stouply jen v loňském roce o 50 procent.

Počet prodaných výtisků Independentu naproti tomu loni klesl až na 58 tisíc kusů. Nedělník má ale pořád skoro 100 tisíc prodaných výtisků.

Vydavatel deníku tvrdí, že pro digitální platformu bude vytvářet 25 nových míst, ale řadu jich také zruší. Kolik přesně, to neuvedl. Ale třeba podle deníku Financial Times se to může týkat až 100 lidí.

Konec papírového Independentu se považuje také za ránu britským eurooptimistům, protože list je přesvědčeným zastáncem setrvání Spojeného království v EU.

Independent je vůbec prvním celostátním britským deníkem, který ruší tištěnou verzi a přechází pouze na digitální. Naposledy vyjde v tištěné verzi 26. března. Ve třicetileté historii pro něj pracovala řada známých novinářů, například Helen Fieldingová, autorka románů o Bridget Jonesové.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme