Britský dopravce Virgin Trains zavádí automatické kompenzace za zpoždění vlaku

Silný trumf v boji o cestující na železnici vytáhl britský dopravce Virgin Trains. Společnost miliardáře Richarda Bransona začne automaticky vyplácet cestujícím odškodné za zpoždění, která jejich spoje naberou. Týkat se to bude nejdříve vlaků, které jezdí mezi Londýnem a Skotskem podél západoanglického pobřeží.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Railjet ve Vídni

Railjet ve Vídni | Foto: Petr Kološ

Nárok na automatické odškodné budou mít jen ti cestující, kteří si zaplatí jízdenku na internetu. Netýká se to tedy pasažérů, kteří si koupí lístek až na nádraží.

Nesmí navíc jít o základní jízdenku, ale o dražší lístek typu advance. Kromě toho cestování z Londýna do Skotska nesmí zahrnovat přestup na vlak jiného dopravce.

Pokud cestující všechny tyto podmínky splní, přijde mu odškodné na bankovní účet automaticky do tří dnů od uskutečněné cesty.

Nárok na kompenzace budou mít všichni cestující, jejichž spoj nabere zpoždění aspoň 30 minut. Pokud prodleva bude 30 až 59 minut, dostane klient zpátky polovinu ceny jednosměrné jízdenky, interval hodina až dvě přinese kompenzaci celé jednosměrné jízdenky a cokoli nad dvě hodiny bude znamenat vrácení kompletní ceny zpáteční jízdenky.

Podle poslední statistiky nabere 30minutové zpoždění jen asi každý dvacátý spoj Virgin Trains. Ale i tak společnost odhaduje, že od této soboty do konce letošního roku na odškodném vyplatí 2,8 milionu liber cestujícím, kteří by si jinak o kompenzaci nezažádali.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme