Britský premiér Cameron chce s EU jednat o omezení volného pohybu osob

Tvrdá jednání s Evropskou unií o nové podobě britského členství slíbil během projevu na konferenci Konzervativní strany premiér David Cameron. Chce v Bruselu dojednat také nová pravidla volného pohybu osob. Většina členských zemí EU je ale považuje za nedotknutelná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron při projevu před členy Konzervativní strany na konferenci v Birminghamu

Britský premiér David Cameron při projevu před členy Konzervativní strany na konferenci v Birminghamu | Zdroj: Reuters

Britský premiér Cameron přednesl poslední velký stranický projev před parlamentními volbami v příštím roce.

Zmínil v něm, že se stávající pravidla migrace ze zemí Evropské unie do Británie musejí změnit. V příštích měsících chce na evropské půdě tvrdě bojovat za britské národní zájmy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britský premiér Cameron přednesl projev před delegáty Konzervativní strany v Birminghamu. Poslouchal ho londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

„Ne, pro mě nebude odpověď. Až dojde na téma volného pohybu osob, dostanu to, co Británie potřebuje. Těm, kdo si myslí, že toho nemůžu dosáhnout, vzkazuji, ať mě soudí podle mých činů," uvedl před delegáty stranické konference v Birminghamu Cameron.

Nově vyjednané podmínky pak chce britským občanům předložit v právně závazném referendu.

„Jen Konzervativní strana přitom může konání referenda skutečně garantovat," dodal britský premiér.

Cameron také ve svém projevu zmínil boj proti Islámskému státu. Podle něj se před radikálními islamisty nedají zavírat oči.

„Tihle lidé jsou čistě a jednoduše zlo. Zabíjejí děti, znásilňují ženy, hrozí jinověrcům genocidou a stínají hlavy novinářům a humanitárním pracovníkům,“ řekl premiér na adresu extremistů z IS a dodal:

„Někteří lidé si myslí, že se z potírání zla můžeme vyvázat, ale my nemůžeme. Bude třeba nasadit do boje pozemní jednotky. Budou je ale tvořit Iráčané, Syřané a Kurdové, kteří budou bojovat za bezpečí a demokratickou budoucnost, které se zaslouží.“

Odešli dva poslanci i sponzor

Cameronovu Konzervativní stranu také v posledních dnech zneklidnilo rozhodnutí dvou poslanců, kteří přešli ke krajně pravicovému UKIPu. Nový vítr do plachet měl vládní straně přinést právě Cameronův projev.

„Byl to projev akční, bojovný, velmi emotivní, patriotický. Měl svá humorná místa, byla to opravdu velmi propracovaná dramaturgie. Zajímavým bodem bylo ignorování strany UKIP a podání opoziční strany labouristů jako hlavního soupeře konzervativců,“ popsal londýnský zpravodaj Českého rozhlasu Jiří Hošek.

Konzervativci také přišli o jednoho ze svých sponzorů, který straně věnoval 250 tisíc liber, tedy necelých devět milionů korun. Nově se také přiklonil k euroskeptické, krajně pravicové straně UKIP. Poslal jí 100 tisíc liber, tedy zhruba tři a půl milionu korun.

Jiří Hošek, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme