Skotsko po referendu dostane další kompetence, potvrdil britský premiér Cameron

Britský premiér David Cameron pozval skotské nacionalisty k rozhovorům o posílení skotské autonomie. Oznámil to v mimořádném projevu po ozámení definitivních výsledků referenda. Více než 55 procent voličů v něm rozhodlo o setrvání Skotska ve Velké Británii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron potvrdil, že Skotsko dostane další kompetence

Britský premiér David Cameron potvrdil, že Skotsko dostane další kompetence

„Toto referendum bylo tvrdým soubojem, vyvolalo silné emoce a zapíše se do historie jako demonstrace síly naší dávné demokracie,“ uvedl Cameron po vyhlášení výsledků skotského referenda.

„Připomnělo nám, jaké máme štěstí, že můžeme podobné zásadní věci řešit pokojnou cestou u volebních uren.“

Británie zůstane jednotná. Ve skotském referendu zvítězili odpůrci samostatnosti

Číst článek

„Teď se musíme dívat dopředu, sjednotit všechny, bez ohledu na to, jak hlasovali, a společně budovat lepší budoucnost celé Velké Británie,“ zdůraznil předseda vlády David Cameron.

Podle něho je problém osamostatnění Skotska na dlouho vyřešený: "Otázka je nyní zodpovězena pro celou generaci. Nebo možná navždy. Už není prostor pro žádné námitky nebo další opakování. Skotové výsledkem referenda vyjádřili svoji vůli."

Výsledek referenda o nezávislosti Skotska | Foto: Michal Jindra

"Skotští voliči udrželi naši zemi čtyř národů pohromadě. Stejně jako miliony dalších lidí jsem nadšen. Zánik Velké Británie by mi býval zlomil srdce," připustil Cameron, který svému skotskému protějšku slíbil návrhy prováděcích zákonů o posílení skotských pravomocí na leden příštího roku.

"Pogratuloval jsem mu k náročné kampani. Jsem potěšen, že se Skotská národní strana se připojí k jednání o dalším předávání pravomocí Skotsku."

Milan Kopp, Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme