Britští konzervativci premiéra Camerona ovládli volby, sestaví jednobarevnou vládu

Britským premiérem bude i na další pětileté období David Cameron. Jeho Konzervativní strana získala v parlamentních volbách dostatek mandátů, aby mohla vládnout sama. Z volebního neúspěchu naopak vyvodili osobní odpovědnost předsedové labouristů, liberálních demokratů i UKIPU, kteří svorně rezignovali.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Po sečtení hlasů získali konzervativci v 650členné Dolní sněmovně parlamentu 331 křesel, labouristé 232, SNP 56 a liberální demokraté jen osm. Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) a Zelení mají po jednom poslanci.

„Myslím, že voliči pozitivně zareagovali na naši pozitivně vedenou kampaň. Rozhodly záruky pro naši ekonomiku a vytváření nových pracovních míst," uvedl David Cameron.

Přehrát

00:00 / 00:00

Konzervativci ve Velké Británii vytvořili vládní většinu. Triumfální vítězství slaví také Skotská národní strana

Britský premiér dnes po audienci u královny oznámil, že vytvoří většinovou vládu. Potvrdil také, že přenese další pravomoci na Skotsko, Wales a Severní Irsko a že uspořádá referendum o členství Británie v EU.

„Jedna země, jedno Spojené království, tak bych chtěl vládnout, pokud budu mít to štěstí, abych pokračoval jako premiér," uvedl po volbách. Udržet jednotu Spojeného království je hlavním úkolem britských politiků i podle ministra financí George Osborna.

Vítězství i zklamání

Ve Skotsku ve volbách triumfovala separatistická SNP. Ta získala 56 z 59 mandátů. Je otázkou, co úspěch strany bude znamenat pro případné opakování referenda o skotské nezávislosti. David Cameron už přislíbil maximální uvolnění vztahů Skotska se zbytkem Spojeného království.

„Ani v těch nejdivočejších snech jsem si neuměla představit, že získáme 56 z 59 skotských křesel. Zemské desky skotské politiky včera zažily historický posun. Ve Skotsku je cítit chuť na změnu a touha po tom, aby byl hlas Skotska slyšet ve Westminsteru víc, než kdykoli předtím," uvedla šéfka SNP Nicola Sturgeonová.

Volební neúspěch se už teď projevují ve vedení stran. Například šéf britských labouristů Ed Miliband rezignoval. Sázkové kanceláře začaly vypisovat kurzy na to, kdo bude novým předsedou, a jestli bude ve hře bratr Eda Milibanda David, jehož porazil v boji o předsednictví.

V noci ze čtvrtka na pátek Ed Miliband nepřímo přiznal porážku a řekl, že jeho strana zažila velké zklamání.

„Byla to zjevně velmi obtížná noc, která přinesla velké zklamání pro labouristickou stranu," řekl Miliband v Doncasteru, kde byl znovuzvolen do parlamentu.

Vyjádřil zejména politování nad tím, že jeho strana podlehla „vlně nacionalismu ve Skotsku“, kde dominovala na úkor labouristů SNP.

Počty křesel v Dolní sněmovně
Celkový počet: 650
Konzervativní strana: 331
Labouristická strana: 232
Strana nezávislého Skotska: 56
Liberální demokraté: 8
Velšská strana: 3
UKIP: 1
Zelení: 1
Ostatní: 18

V parlamentních volbách se podle některých politiků také ukazuje ‚nespravedlnost' většinového volebního systému. Strana UKIP dostala o více než 2 miliony hlasů víc než SNP a přesto bude mít v Dolní sněmovně nejspíš jediného zástupce.

Lídr formace Nigel Farage to považuje za nespravedlnost. „Myslím, že stávající systém je předpojatý a že bude silná poptávka po změně. S konzervativní vládou se toho ale těžko dočkáme," uvedl Farage. Ten se také nedostal do parlamentu a oznámil svou rezignaci.

Rezignaci z čela strany oznámil i šéf britských liberálních demokratů a vicepremiér Nick Clegg.

„Výsledky byly pro liberální demokraty mnohem nepříznivější a drtivější, než jsme čekali. Proto přijímám plnou odpovědnost a rezignuji na funkci lídra liberálních demokratů. Nové vedení si zvolíme podle stranických pravidel," řekl Nick Clegg, poté co jeho strana ztratila ve volbách 50 mandátů.

Britské parlamentní volby vyhráli podle prvních odhadů Cameronovi konzervativci

Číst článek

Na odhady volebních výsledků reagovaly sázkové kanceláře, které vypsaly bizarní sázky. Další zazněly také v televizním vysílání.

Například lord Ashdown, někdejší předseda liberálních demokratů, který se teď sám věnuje předvolebním průzkumům, v reakci na krajně překvapivé odhady volebních výsledků BBC, které tvrdily, že by konzervativci mohli získat až 329 křesel, řekl, že pokud se potvrdí, sní svůj klobouk.

Alistor Cambell, který byl spin doktor Tonyho Blaira, velmi vlivná postava labouristické strany, pro změnu řekl, že zase sní svůj skotský kilt.

Jiří Hošek, ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme