Britští labouristé mají problém se zajištěním bezpečnosti stranické konference. Hrozí její zrušení

Britští labouristé možná budou muset odložit svou každoroční stranickou konferenci. Nemůžou totiž najít bezpečnostní agenturu, která by akci ohlídala. Shromáždění víc než 10 tisíc delegátů svolali na konec září do Liverpoolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Současný vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn a poslanec Owen Smith, který se také uchází o post předsedy

Současný vůdce britských labouristů Jeremy Corbyn a poslanec Owen Smith, který se také uchází o post předsedy | Zdroj: Reuters

Konference a sjezdy labouristů zajišťovala posledních 20 let společnost G4S. Jenže tu se rozhodl propalestinský výkonný výbor strany bojkotovat poté, co se ukázaly obchodní vztahy G4S s izraelskými nápravnými zařízeními a detenčními centry.

Showsec, tedy jedinou bezpečnostní agenturu, která se do tendru přihlásila, zase vyřadilo to, že neuznává odbory.

Labour Party se tak v nouzi vrátila k původní variantě G4S. Její ředitel ale nabídku odmítl s tím, že na plánování takto důležité bezpečnostní akce už je příliš pozdě.

Podle Guardianu tak zbývá jedině možnost, že by bezpečnost konference v Liverpoolu zajišťovala tamní policie.

Spor o volbu nového předsedy

Kromě problémů se zajištěním bezpečnosti se britští labouristé taky přou o volbu nového předsedy strany. Příznivci stávajícího šéfa Jeremyho Corbyna mluví o cíleném vyřazování jeho podporovatelů z voličských seznamů.

Jeden z Corbynových spojenců John McDonnell chce, aby se lidé dozvěděli přesný důvod jejich vyloučení.

Opětovnou volbu předsedy strany vyvolali Corbynovi odpůrci. Obviňují ho mimo jiné z toho, že se málo zapojil do kampaně před referendem o vystoupení Velké Británie z Evropské unie a způsobil tak, že voliči hlasovali pro brexit.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme