Britští muslimové otevřeli mešity veřejnosti, chtějí prý vyvrátit mýty o islámu

Dny otevřených dveří pořádají v těchto dnech v některých mešitách po celé Velké Británii. Ostrovní muslimové chtějí veřejnosti ukázat, že jejich svatostánky nejsou semeništěm radikálů a že islámu jako takového se není třeba bát. Atmosféra ale po nedávném krveprolití v Paříži přesto zůstává trochu napjatá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Den otevřených dveří ve Východolondýnské mešitě

Den otevřených dveří ve Východolondýnské mešitě | Foto: Jiří Hošek

„Mnoho britských nemuslimů nemá kontakt s naší náboženskou komunitou, tihle lidé v životě nebyli v mešitě. Projdou kolem a mám pocit, jako by byli zastrašení minimálně tou mohutnou stavbou,“ říká Salman Farsí, který má ve Východolondýnské mešitě na starosti vztahy s veřejností.

„Když se lidí ptám, jestli už někdy byli v mešitě, tak řeknou: ne, my vůbec netušili, že nevěřící můžou jít dovnitř. Takže je tu spousta nedorozumění, která se snažíme odstranit, právě třeba dnem otevřených dveří,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Páteční bohoslužbu v největší londýnské mešitě navštívil zpravodaj Jiří Hošek

„Abych byl upřímný, mešity jsou trvale otevřené všem. Nevím, co má tento speciální den otevřených dveří vlastně znamenat. Opravdový muslim, který zná dobře své náboženství, musí být otevřený všemu a všem,“ tvrdí Rehan Syed-Muhammad.

Do Východolondýnské mešity navštěvované hlavně muslimy bangladéšského původu Rehan chodí na páteční modlitbu čistě proto, že to sem má blízko z práce. Pracuje v londýnské City pro jednu z velkých bank.

„Lidé mají v hlavě tolik předsudků, kterých by se měli zbavit. Problém je v tom, že si média vybírají příběhy v podstatě bláznů, černých ovcí. A to jsou přesně příběhy, které chce veřejnost slyšet. Ignoruje se velká většina věřících, která zná dobře korán a dodržuje zákony téhle země,“ míní Rehan.

Hostující imám ze Spojených států se ve své promluvě nepřímo vrací k útokům v Paříži a k současné situaci, kterou nazývá islamofobií. Duchovní tvrdí, že došlo k urážce věřících, na kterou se ovšem reagovalo zcela nesprávným a islámu odporujícím způsobem.

Jiří Hošek, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme