Brusel přesvědčuje turisty o bezpečnosti města pomocí telefonních automatů

Belgický Brusel se snaží přesvědčit svět, že není líhní teroristů, pomocí telefonu. Chce tak přilákat zpět turisty, kteří se městu po nedávných útocích v Paříži radši vyhnuli. Část útočníků totiž žila právě v Bruselu a úřady v něm v listopadu dočasně vyhlásily nejvyšší stupeň ohrožení terorismem. Bruselská radnice teď ve městě nainstalovala telefonní automaty, ze kterých se cizinci mají dozvědět, že Brusel je bezpečné město.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní budka, telefon, O2, veřejný telefonní automat

Telefonní budka, telefon, O2, veřejný telefonní automat | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Telefon zvoní, zrovna když Geert Cochez mluví o tom, k čemu slouží. Geert pracuje na bruselské radnici. Na telefon prý může přes internet zavolat kdokoliv z jakéhokoliv místa na světě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brusel zkouší uklidnit turisty přes telefon. Do města mohou volat tamním obyvatelům

Náhodný kolemjdoucí může telefon zvednout, s člověkem na druhé straně linky si popovídat a ideálně ho přesvědčit o tom, že Brusel je krásné a bezpečné město.

„Právě volá někdo z Amsterdamu a vyptává se, jak se zrovna teď v Bruselu máme. Prý chce do Bruselu během ledna na pár dní přijet,“ popisuje Geert. Telefon na bruselském náměstí Mont des Arts podle něj zvoní každých pět minut a kolemjdoucí si s volajícími ochotně povídají.

Videopřenos z hovorů běží živě na internetu a radnice z něj nechá sestříhat spot, který za pár týdnů jako reklamu odvysílají televize ve velkých evropských zemích.

Telefon na bruselském náměstí může zvednout kdokoliv | Foto: Ondřej Houska

Lidé v zahraničí mají podle Geerta Cocheze kvůli posledním událostem dojem, že v Bruselu není bezpečno. Podle něj to ale není pravda a návštěvníci se nemají čeho bát. Už proto, že úřady už loni riziko teroristické hrozby opět snížily.

Místní lidé podle Cocheze nejlíp vědí, že život v Bruselu jde bez problémů dál a ochotně o tom přesvědčí každého, kdo bude mít zájem. To, aby turisté uvěřili, ostatně Brusel potřebuje i ekonomicky. Počet turistů je od listopadu o pětinu nižší, než bývá běžné.

Na otázku, jak může někdo tvrdit, že v Bruselu nic nehrozí, když přímo odsud nejspíš teroristé plánovali svoje pařížské útoky, Geert Cochez odpovídá tím, že nebezpečí je všude a takový už prostě dnešní svět je. Ať jedeme do Bruselu, Berlína nebo třeba Prahy.

Jestli bude takové vysvětlení turistům stačit a do Bruselu se vrátí, se uvidí už v příštích měsících.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme