Brusel přišel kvůli nedávným teroristickým útokům skoro o třetinu turistů

Do belgického Bruselu jezdí po nedávných teroristických útocích skoro o 30 procent míň turistů než dřív. Oznámil to bruselský úřad pro podporu cestovního ruchu. Hotely jsou plné zhruba z 80 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bruselská čtvrť Molenbeek

Bruselská čtvrť Molenbeek | Foto: flickr.com, CC BY-NC 2.0, Béatrice Colignon

Úřady čekají, že se už letos turisté v plné míře nevrátí. Podle nich bude v létě propad návštěvníků zhruba patnáctiprocentní.

„Bude to katastrofa. Během příštích třech čtyř měsíců skoro nikdo nepřijde. A přitom musíme dál platit nájem, platy zaměstnancům a tak dál," říká majitel jednoho z obchodů v centru metropole.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bruselu se po teroristických útocích stále vyhýbají turisté. Mluvil o tom tamní zpravodaj ČRo Ondřej Houska

Do města už naopak zase jezdí ti lidé, kteří sem míří za prací nebo byznysem. Těch je oproti loňsku míň o 15 procent a rozdíl se nejspíš rychle vyrovná.

Hotely v belgickém hlavním městě jsou teď plné zhruba z 80 procent. Za normálních okolností je přitom obtížné volný pokoj sehnat.

Obrovské problémy byly po útocích na bruselském letišti, které zavedlo tak přísná bezpečnostní opatření, že se ještě před samotnou budovou terminálu tvořily mnohahodinové fronty.

Cestující to na sociálních sítích ne úplně vřele komentovali s tím, že tyto kontroly zajišťují tak maximálně bezpečnost budovy, ale nikoliv bezpečnost lidí, protože kdyby se v tom mnohatisícovém davu někdo pokusil o teroristický útok, oběti na životech by byly velmi vysoké.

To si už bruselské letiště pravděpodobně uvědomilo, kontroly zmírnilo, takže momentálně by mělo stačit, pokud lidé přijedou dvě tři hodiny před svým letem.

Podobnou zkušenost jako Brusel má i Paříž. Po listopadových teroristických útocích nedávno pařížská starostka osobně letěla do Japonska přesvědčovat tamní obyvatele, aby opět začali do hlavního města Francie jezdit, protože rezervace zájezdů poklesly o desítky procent a nezdá se, že by se turisté vraceli.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme