Tajné služby budou smět sledovat soukromé emaily. Švýcaři to podle odhadů odsouhlasili v referendu

Švýcaři podle odhadů výsledků referenda podpořili zpřísnění pravomocí tajných služeb. Zpravodajci tak budou smět se souhlasem soudu odposlouchávat telefony nebo sledovat počítače podezřelých osob. S novým zákonem podle průzkumu souhlasily asi dvě třetiny hlasujících. Vláda věří, že opatření pomůžou v boji proti terorismu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

PC (islustrační foto)

PC (islustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Švýcarští poslanci zákon schválili už loni. Proti rozhodnutí se ale postavily nevládní organizace a převážně levicové strany. Zastánci tvrdí, že legislativa tajným službám umožňuje využívat rozšířené pravomoci jen ve výjimečných případech. Podle vlády jim navíc k tomu musí dát souhlas justice i několik členů exekutivy.

Kritici ale trvají na tom, že úřady budou moct v podstatě o komkoli dlouhodobě sbírat citlivá data. A k těm pak prý budou mít přístup i zahraniční rozvědky.

Kromě posílení tajných služeb Švýcaři rozhodovali taky o zvýšení důchodů a omezení plýtvání přírodními zdroji. Oba návrhy podle povolebních průzkumů odmítli.

Lukáš Matoška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme