Bulharsko se bojí nových uprchlíků, Sobotka nabízí pomoc 20 milionů

Česko nabídne Bulharsku okamžitou pomoc ve výši 20 milionů korun na zvládnutí případné vlny uprchlíků. Podle zjištění Radiožurnálu to na pátečním evropském summitu v Bratislavě oznámí premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Bulharsko se bojí, že by se v případě krachu evropské dohody s Tureckem mohli migranti a uprchlíci snažit dostat přes jeho území dál do Evropy - podobně jako loni přes Řecko a Makedonii.

Premiér Sobotka navíc na summitu podle zdrojů Českého rozhlasu Radiožurnálu nabídne, že v případě vyhrocení situace Česko pošle ještě další pomoc nad rámec zmíněných 20 milionů.

Udělá to v případě, že o rizicích pro Bulharsko budou lídři zemí unie v Bratislavě jednat, což se očekává. O nutnosti zabývat se situací Bulharska mluvil jak svolavatel summitu, předseda Evropské rady Donald Tusk, tak předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Poprvé bez Británie: špičky EU se sejdou v Bratislavě - budou mluvit o bezpečnosti

Číst článek

Bulharský premiér Bojko Borisov prohlásil, že bude na posílení ostrahy hranic nebo posílení kapacity azylového systému požadovat pomoc od Evropské unie ve výši 160 milionů eur.

Mimořádný summit bez účasti Británie se má shodnout na posílení spolupráce při řešení migrace nebo terorismu.

Unie musí podle šéfa summitu Donalda Tuska lidem dát pocit bezpečí a stability.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme