Cameron chce mít už o víkendu jasno o složení celé britské vlády

Británie už zná jména prvních členů nového kabinetu vítěze parlamentních voleb Davida Camerona. Ten nezměnil obsazení klíčových postů ministrů financí, zahraničí, obrany a vnitra. Kompletní složení vlády by mělo být známé v pondělí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Staronový britský premiér David Cameron se svou ženou Samathou v Downing Street 10

Staronový britský premiér David Cameron se svou ženou Samathou v Downing Street 10 | Zdroj: Reuters

David Cameron hledá nové tváře na místa, která opustili ministři za liberální demokracii. Je ale pravděpodobné i střídání na vládních postech, které drželi konzervativci.

Spekuluje se o tom, jestli v kabinetu neusedne Cameronův vnitrostranický rival Boris Johnson, který se po 7 letech vrací do Dolní sněmovny.

Jeden z euroskeptických poslanců za Konzervativní stranu Mark Pritchard BBC řekl, že teď David Cameron dostane čas a nikdo na něj nebude tlačit ohledně unijního referenda. To premiér v případě volebního vítězství slíbil vypsat do konce roku 2017.

Zatím nespecifikované vyšetřování má zjistit důvody, proč se drtivá většina průzkumů zmýlila v odhadech volebních výsledků.

Konzervativci v 650členné Dolní sněmovně parlamentu získali po volbách 331 křesel, labouristé 232, SNP 56 a liberální demokraté jen osm. Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP) a Zelení mají po jednom poslanci.

Z volebního neúspěchu naopak bezprostředně vyvodili osobní odpovědnost předsedové labouristů, liberálních demokratů i UKIPU, kteří svorně rezignovali.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme