Cameron upřesní, jakým způsobem chce změnit podobu britského členství v EU

Velká Británie posílá do Bruselu dopis o tom, za jakých podmínek je ochotná setrvat v Evropské unii. Dopis britského premiéra Davida Camerona by měl dnes dostat předseda Evropské rady Donald Tusk. A k tématu dnes Cameron bude mít také projev v Londýně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron | Zdroj: Reuters

Úřad premiéra netají, co v dopise bude. O obsahu mluvil David Cameron i ministr zahraničí Philip Hammond. Zhusta o něm také píší i všechna relevantní britská média.

Mezi hlavní pilíře britských požadavků by měla patřit snaha omezit možnost čerpat sociální dávky pro občany členských zemí EU těsně po příjezdu do Británie – David Cameron by si v ideálním případě představoval čtyřletý zákaz čerpat příspěvky v nezaměstnanosti – nebo větší pravomoci pro národní parlamenty.

Premiér také žádá, aby státy jako Británie, které neplatí a ani nechtějí platit eurem, měly stejnou podporu a podmínky pro hospodářský růst jako země eurozóny.

Psaní má být spíše určitým shrnutím současné britské pozice ve vztahu k EU, nepůjde tedy o nějaký detailní „nákupní seznam“, jak by si představovali britští euroskeptici.

Politolog: Unie musí vyjít Cameronovi vstříc, odchod Británie je reálnou hrozbou

Číst článek

Dá se očekávat, že v dopise – stejně jako v dnešním londýnském projevu – Cameron zmíní také možnost Brexitu, tedy odchodu jeho země z EU.

To je zřejmě reálná alternativa. V Británii by se nejpozději do roku 2017 mělo uskutečnit referendum o setrvání země v unii a Cameron hrozí, že pokud by evropští partneři reformní požadavky odmítli, on sám by britským voličům doporučil odchod z EU.

Na druhou stranu z úst premiéra jasně zaznělo, že pokud mu evropští lídři vyjdou vstříc, bude v kampani pro setrvání země v EU.

„Davida Camerona čekají velká diplomatická vyjednávání, ale zrovna tak Evropská unie a její úředníci musí pochopit, že pokud by z Evropské unie vystoupila Velká Británie, tak se Evropská unie stane nikoli paktem spolupráce Německa s Francií, ale místem permanentních konfliktů mezi severním a jižním křídlem. Takže ty vyhlídky i pro Evropskou unii bez Velké Británie vůbec nejsou optimistické,“ uvedl pro ČRo Plus profesor z University v Cardiffu Jiří Přibáň.

Jiří Hošek, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme