Část německého vládního kabinetu chce omezit azylová práva uprchlíkům ze Sýrie

Navzdory mimořádným schůzkám lídrů koaličních stran se německé vládě nedaří najít společnou řeč ohledně řešení uprchlické krize. Rozdílné jsou třeba postoje jednotlivých členů kabinetu k omezení uprchlického statusu Syřanů. Nápad, s kterým přišel minulý týden ministr vnitra Thomas de Maiziére, podpořil i ministr financí Wolfgang Schäuble. Proti jsou sociální demokraté a také podle úřadu kancléřky se nic nemění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dosud získávají Syřané právo na azyl v délce tři roky a patří k němu také možnost slučování rodin.

Ministr vnitra Thomas de Maiziére minulý týden uvedl, že Syřané by měli mít nárok na azyl pouze jednoroční s možným prodloužením. A právo slučování rodin by podle něj mít neměli.

Přehrát

00:00 / 00:00

O rozdílných pohledech členů německého kabinetu na řešení uprchlické krize mluvil zpravodaj ČRo Pavel Polák

Jenže vláda tento bod vůbec neprojednávala a ministr vnitra tak vzal své výroky, které vyvolaly velké rozčarování u koaličních sociálních demokratů, rychle zpět.

Přesto už plán získal v koalici, kterou tvoří vedle sociálních demokratů (SPD) také křesťanští demokraté (CDU) a křesťanští socialisté (CSU), docela silnou podporu konzervativního křídla.

Na rozhodování vládních politiků mají svůj vliv i nálady mezi obyvateli Německa. Zejména zástupci CDU a CSU se obávají, že by kvůli přístupu k migrantům mohli přijít o voliče.

Zatím sice vláda situaci spíše zvládá, nicméně obavy z přílivu uprchlíků a z toho, jak si s tím země poradí, mezi Němci jsou, a voličské nálady jsou jen těžko předvídatelné.

Možné omezení principu sjednocování rodin podpořil i ministr financí Wolfgang Schäuble, který o víkendu prohlásil, že země je na hranici kapacit pro přijímání běženců.

Podle úřadu kancléřky, který má na starosti řešen uprchlické krize a je hlavním koordinátorem všech ministerstev, se však vůbec nic pro Syřany nemění.

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme