Část řecké vlády nesouhlasí s navrhovanými reformami. Deníky píší o 'zrůdném memorandu'

Výměnou za další pomoc z Evropy musely Atény slíbit razantní reformy. Čas na schválení prvních zákonů mají do středy. Část vládní koalice s tím ale nesouhlasí, v Řecku se proto spekuluje o rozpadu vlády premiéra Tsiprase i předčasných volbách. Návrhy eurozóny ostře kritizuje i tisk. Považuje je za potupné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecko požaduje dvouletou dohodu s unijním záchranným fondem ESM a souběžnou restrukturalizaci dluhu

Řecko požaduje dvouletou dohodu s unijním záchranným fondem ESM a souběžnou restrukturalizaci dluhu | Zdroj: Reuters

Podle levicové platformy ve vládní straně Syriza jde o kapitulaci Řecka. Podle zdrojů blízkých premiéru Tsiprasovi ale byly ústupky nutné, protože ekonomická situace země a i řeckých bank je velmi vážná.

V této souvislosti už také ministr práce a sociální solidarity Panos Skurletis nevyloučil vznik vlády národní jednoty. Další možností je získání podpory opozice. Řecký parlament musí totiž navržené reformy schválit do středy, pokud chce dostat další půjčku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na možný vývoj v Řecku se zpravodaje Českého rozhlasu Roberta Mikoláše a Zdeňka Kudrny z Vídeňské univerzity ptala Helena Šulcová

Skurletis kvůli neshodám ve vládní koalici připouští i předčasné volby, které by se mohly konat ještě letos.

Možnost opuštění vlády naznačil vůdce koaličních Nezávislých Řeků Panos Kammenos. Prohlásil, že jeho strana nepřijme nic, co by přesahovalo návrhy, se kterými Tsipras do Bruselu odletěl.

Premiér přiznal, že jsou podmínky nové dohody velmi tvrdé. Prohlásil ale, že zajistí stabilizaci země.

S návrhem reforem souhlasí Federace podnikatelů, kteří po uzavření dohody s věřiteli volali, a také opozice – proevropská liberální strana To Potami. Ta už dala na vědomí, že nemá zájem vytvořit společný kabinet se Syrizou, je ale připravena dohodu v parlamentu podpořit.

ONLINE: V Bruselu se mluví o dohodě s Řeckem, v Aténách o možných předčasných volbách

Číst článek

Řecké noviny vnímají návrh reforem, které prosazují země eurozóny, jako potupu a porážku. List Ta Nea označil na titulní straně program za nejhorší za pět let. Situaci nazývá gordickým uzlem, který musí premiér Tsipras přetnout. List připomíná, že čas je pouze do středy.

Podobné názory v Řecku dominují bez ohledu na to, zda jde o levicové, či pravicové deníky. Pravicový Eleftheri Ora se o návrzích vyjadřuje jako o „zrůdném memorandu“. Podle provládního listu l Avgi zase „Německo znovu rozbíjí Evropu“.

Podle Zdeňka Kudrny z Institutu pro výzkum evropské integrace na Vídeňské univerzitě je dohoda jen prvním krokem, jak by se zadlužené Řecko mohlo dostat ze složité situace.

„Další těžká jednání Řecko a jeho věřitele čekají. Je to jenom další krok směrem k řešení. Není to nic definitivního,“ prohlásil.

Na další pomoci Řecku se prostřednictvím záruk nejspíš bude podílet i Česko

Číst článek

„Je třeba si uvědomit, že ty dluhy budou spláceny zhruba tak 40 až 100 let, takže během nadcházejících dekád bude spousta příležitostí, kdy bude snazší odmazat nesplatitelné dluhy než v tomto okamžiku, kdy se to debatuje na stránkách bulvárního tisku a je to politicky velmi vyhroceno,“ vysvětlil.

Řekové na začátku července v referendu úsporná opatření odmítli. Proti hlasovalo přes 61 procent z nich. Přistoupení premiéra Tsiprase na podmínky eurozóny proto vnímají převážně negativně. Zatím není jasné, jestli lidé znovu vyjdou do ulic na demonstrace.

Atény by podle věřitelů měly do středy začít schvalovat reformní zákony týkající se daní, justice či penzí.

Jen důchody v minulosti spolykaly 17,5 procenta HDP. Ty nejmenší se dnes pohybují kolem 450 až 500 eur, dostávají je ale i lidé, kteří nepracovali. Součástí starobních penzí byl navíc i 13. a 14. důchod.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme