Centrum Varšavy zaplnili demonstranti. Žádali ukončení ústavní krize

V ulicích Varšavy dnes znovu protestovaly desítky tisíc lidí. Demonstranti žádali, aby se vláda řídila doporučením Rady Evropy a respektovala současné složení ústavního soudu i jeho rozhodnutí. Kabinet Beaty Szydlové trvá na tom, že soudci ústavního soudu vybraní předchozí vládou budou ohrožovat potřebné reformy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poláci protestují proti vládě. Vadí jim kroky ohledně ústavního soudu

Poláci protestují proti vládě. Vadí jim kroky ohledně ústavního soudu | Zdroj: ČTK

„Mnoho z nás se bojí, že budeme mít v Polsku diktaturu,“ řečnila na pódiu opoziční poslankyně Kamila Gasiuk-Pihowiczová.

Ignorování ústavního soudu vede podle opozice k tomu, že vláda prosazuje takové zákony, které jí umožňují ovládnutí státní správy a institucí bezvýhradně loajálními lidmi.

Mezinárodní komise odborníků Rady Evropy sice dala opozici za pravdu, současně ale upozornila, že se podobně chovala i předchozí vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum Varšavy zaplnili demonstranti. Žádají ukončení ústavní krize. Situaci sleduje zpravodaj ČRo Vít Pohanka

Na dnešní demonstraci ve Varšavě přišlo podle policie 15 tisíc lidí. Radnice, kterou ovládá opoziční Občanská platforma, odhadla počet účastníků na 50 tisíc.

Premiérka Beata Szydlová uvedla, že doporučení ústavních expertů Rady Evropy z takzvané Benátské komise předá parlamentu. Nechce prý v této věci nic dělat.

Komise včera varovala, že kroky nové polské vlády vůči ústavnímu soudu „oslabují demokracii, respektování lidských práv a právní stát“. Novela zákona o ústavním soudu, kterou loni v prosinci prosadila v parlamentu konzervativní strana Právo a spravedlnosti (PiS), může podle komise učinit ústavní soud neefektivní.

PiS je podle polských médií odhodlána ve sporu o ústavní soud neustoupit ani o píď, přestože se Benátská komise chopila vypracování zprávy o situaci v Polsku na žádost vlády, respektive ministerstva zahraničí.

Vládní představitelé již dříve uvedli, že názor komise je nezávazný a že je na vládě, nakolik se bude radami z Benátek řídit. Opozice naopak argumentuje tím, že doporučení komise dosud ignorovalo jen Rusko.

Polský ústavní soud ve středu označil nová pravidla regulující jeho činnost za neústavní. Premiérka Szydlová však už předem avizovala, že nález nebude považovat za legitimní a nezveřejní jej v úředním věstníku – tudíž bude neplatný. Fakticky to znamená, že polský ústavní soud rozhoduje, ale vláda jeho rozhodnutí ignoruje.

Poláci protestují proti vládě. Vadí jim kroky ohledně ústavního soudu | Foto: ČTK/AP

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme