Černé pondělí: polské ženy protestují proti zákonu o interrupci. Černobílým vydáním je podpořila Gazeta Wyborcza

Polsko vstoupilo do takzvaného černého pondělí. Napříč celou zemí ženy protestují proti chystanému zpřísnění protiinterrupčního zákona. Některé z demonstrujících nejdou do práce, jiné se na protest pouze zahalí do černé barvy. Protest podpořil i polský deník Gazeta Wyborcza. Některá tamní média zase o černém pondělí píší jako o bezvýznamné feministiscké akci a obyvatele vyzývají, aby do práce šli.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc"

Na transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc" | Foto: Filip Harzer | Zdroj: Český rozhlas

Svůj postoj k pondělní stávce vyjádřil deník Gazeta Wyborcza černobílým vydáním spolu se vzkazem: „Žerty skončily.“

Poněkud odlišně se k protestní akci postavil deník Gazeta Polska, který na svých stránkách vyzval Poláky, aby šli do práce větou: „Jsi pro život? Jdi do práce!" TV Republika zase vyhlásila pondělí „bílým dnem".

V MHD i na ulicích ve Varšavě je už od rána vidět mnoho lidí v černém oblečení. Mimo ženy se k černému pondělí připojují i muži. Lidé v černé protestují také před sídlem vládní strany PiS ve Varšavě.

„Žerty skončily,“ píše deník Gazeta Wyborcza na podporu černého pondělí | Foto: Filip Harzer

Poláci protestují také v Gdaňsku, Krakově, Katovicích, Lodži, Vratislavi, Poznani a Olsztynu. Organizátorky ale zdůrazňují, že nejde pouze o interrupci, ale o celková ženská práva.

Vláda prý novými stanovami komplikuje umělé oplodnění a nechce třeba ani povolit sexuální výchovu ve školách. Protesty se zahájily ve Varšavě už o víkendu.

Zavřené jsou některé obchody, kavárny mají akci na americano, opoziční poslanci zavřeli své poslanecké kanceláře, stejně tak některé městské úřady zrušily úřední hodiny, do práce nešly rovněž redaktorky týdeníku Gazeta Wyborcza a Polityka.

Přísná pravidla

Polsko jak připomíná většina evropských deníků má už teď jedny z nejpřísnějších pravidel týkajících se interrupce. Ukončení těhotenství povoluje pouze v případě, že se žena stala obětí znásilnění, že plod není v pořádku nebo je život budoucí matky v ohrožení.

To je zákon, který platí od roku 1993. Teď by ženy mohly nově podstoupit interrupci pouze v případě, že těhotenství bezprostředně ohrožuje její život.

Demonstrantky skandovaly „svobodu volby" i protivládní hesla | Foto: Filip Harzer

Server Politico vysvětluje, že k úpravě zákona vyzvala vládu katolická organizace Ordo Iuris, která k tomu sesbírala 450 tisíc podpisů a to stačí k tomu, aby se tím kabinet musel zabývat.

Matkám by v případě podstoupení potratu hrozil trest 3 až 5 let vězení. Lékařům, kteří by provedli nedovolený potrat, by v případě nové legislativy hrozilo až pětileté vězení.

Neúmyslných potratů by se pak trest netýkal, prokuratura by ale mohla vyšetřovat, jestli žena potratila samovolně nebo úmyslně.

Dosud se v Polsku ročně uskuteční asi dva tisíce ilegálních potratů, ovšem žen, které přerušují těhotenství je mnohem více.

Jezdí kvůli tomu do zahraničí, ročně je to mezi sto tisíci až 150 tisíci ženami. Jinak podobně přísná pravidla pro potraty platí třeba také na Maltě, v Irsku se pak například smí podstoupit potrat pouze ve chvíli, kdy je matčin život v ohrožení.

Na různých transparentech stojí „Neuč matku děti rodit", „Moje volba" či „Moje věc" | Foto: Filip Harzer

Pavlína Nečásková, Filip Harzer, dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme