Červený kříž kritizuje postup Kremlu při posílání humanitární pomoci na Ukrajinu

Část ruské humanitární pomoci východní Ukrajině podle Moskevského Červeného kříže porušila mezinárodní právo. Ruské Ministerstvo pro mimořádné situace totiž s Červeným křížem v devíti případech nespolupracovalo. Tyto humanitární konvoje nebyly podle šéfa moskevské pobočky Červeného kříže legitimní, protože porušily suverenitu jiného státu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Červený kříž se podílel až na desátém konvoji, který minulý týden dovezl zásoby jídla, dezinfekčních prostředků a léků do dětských domovů v Luhaňské oblasti.

Ukrajinská vláda dříve obviňovala Moskvu, že spolu s humanitární pomocí posílá separatistům zbraně, což Kreml popřel.

„Nedopustíme, aby v konvojích bylo takzvané zboží dvojího určení, aby tam byly zbraně. Náklad s humanitární pomocí nesmí vyvolávat pochybnosti. Kdyby konvoje převážely zbraně, bylo to hrubé porušení mezinárodního humanitárního práva," zdůraznil šéf moskevského Červeného kříže Igor Trunov.

Spolehlivost od teď bude garantovat právě Červený kříž. Jeho moskevská pobočka plánuje vypravit další konvoj v polovině ledna.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme