Češi, kteří přežili pád laviny, už odjeli z Rakouska domů

Všichni Češi, kteří přežili sobotní pád laviny v tyrolském Wattenbergu, už odjeli zpět do vlasti. S odjezdem všem pomáhal český konzul, který má teď na starosti převoz obětí. Rakouská policie už dokončila vyšetřování mimo jiné s tím, že lavina se zřejmě utrhla sama.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V tyrolském Wattenbergu v Rakousku lavina zasypala dvě české výpravy, pět členů nepřežilo

V tyrolském Wattenbergu v Rakousku lavina zasypala dvě české výpravy, pět členů nepřežilo | Foto: Mária Pfeiferová

Poslední dva Češi z 12členné skupiny freeriderů odjeli domů dnes ráno. Rakouská policie je držela do večerních hodin kvůli výslechům a také identifikaci obětí.

S policií také byli znovu na místě neštěstí, kde celou skupinu zavalilo několik po sobě padajících lavin.

V noci už odjel také horský vůdce David Knill, kterého do Wattenbergu vyslal organizátor pobytu skupiny freeride kempu Robin Kaleta. Knill zjišťoval okolnosti neštěstí a přesně si mapoval lavinové pole. Pod sněhem zemřeli také dva zkušení průvodci freeride kempu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češi, kteří přežili pád laviny, už odjeli domů. Neštěstí přiblížil horský vůdce David Knill, který na místě zjišťoval okolnosti nehody

Ve Wattenbergu zůstává ještě tajemník konzulárního oddělení z Vídně, který řeší formality na matrice kvůli transportu pěti obětí. Do České republiky by po dohodě s rodinami mohly být převezeny ještě dnes.

Rakouská policie už dokončila vyšetřování neštěstí. Stejně jako v předběžné zprávě dospěla mimo jiné k závěru, že lavina se s největší pravděpodobností utrhla sama. Stejného názoru je také horský vůdce Knill.

„Z toho, co jsem na místě viděl, tak s největší pravděpodobností se lavina uvolnila sama od sebe. Uvolnění laviny nezapříčinil pohyb lyžařů. Lavina se uvolnila ve výšce nad těmi pohybujícími se lyžaři,“ řekl Knill.

Kdo to neprožil, nepochopí, řekla ČRo jedna z Češek zasypaných v Tyrolsku

Číst článek

Nebezpečí lavin má hrozit i v následujících dnech, a to zejména na stinných svazích ve výšce nad 2300 metrů. Riziková jsou i úbočí ve výšce nad 2500 metrů, na která svítí slunce. Varování platí pro oblasti Tuxských, Stubaiských, Ötztalských a Zillertalských Alp.

Záchranné práce na místě neštěstí v Tyrolských alpách | Foto: ČTK/AP

Tragédie se stala v sobotu v tyrolském Wattenbergu v Tuxských Alpách nedaleko Innsbrucku.

Do hor se vydaly dvě skupiny Čechů. V jedné bylo 12 freeriderů, z toho čtyři z nich zemřeli. Ve druhé bylo 8 skialpinistů, jeden z nich zemřel. Lavina, po které následovaly ještě dvě další, smetla celkem 13 lyžařů.

„Z chaty ráno vyšla skupina freeriderů. Za nimi šla skupina skialpinistů. Freerideři došli do úseku, kde si sundali pásy, na kterých stoupali, a sjeli dolů. Mezitím je došla skupina skialpinistů, kteří pokračovali dál. Skupina freeriderů opět vystoupala do určitého místa a začala dohánět skupinu skialpinistů. V ten okamžik se uvolnila lavina a zasáhla celou skupinu freeriderů a jednoho skialpinistu. Sedm skialpinistů nebylo lavinou vůbec zasaženo,“ popsal situaci David Knill.

Podle rakouských médií a i místního chataře byli Češi před rizikem pádu laviny opakovaně varováni, ale neuposlechli. Známý český freerider Robin Kaleta, jehož cestovní kancelář výlet pro část Čechů organizovala, ale s tím, že jeho lidé nebezpečí podcenili, nesouhlasí.

Mapa oblasti v Tyrolských Alpách, kde došlo k tragickému neštěstí | Foto: Mária Pfeiferová

Mária Pfeiferová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme