Česká vláda přislíbila Srbsku 10 milionů korun na zvládání přílivu migrantů

Česko nabídlo Srbsku finanční, technickou i odbornou pomoc, aby se země dokázala vyrovnat s uprchlickou krizí. Jen za letošní rok prošlo srbským územím na 110 tisíc lidí z Blízkého východu. Premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD přislíbil srbské vládě v rámci spolupráce 10 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiéra Bohuslava Sobotku v Bělehradě přivítal srbský předseda vlády Aleksandar Vučić

Premiéra Bohuslava Sobotku v Bělehradě přivítal srbský předseda vlády Aleksandar Vučić | Zdroj: ČTK

„Nabídli jsme konkrétní expertní pomoc, nabídli jsme také konkrétní finanční pomoc 10 milionů korun, které jsme Srbsku schopni poskytnout okamžitě,“ potvrdil.

Srbsko bude moci finanční prostředky čerpat, až vytvoří konkrétní projekty na pomoc uprchlíkům. Další pomoc může mít podle Sobotky různou podobu. Záleží prý na tom, o jakou spolupráci Bělehrad sám požádá.

„Jsme připraveni spolupracovat, jsme připraveni pomoci finančně, technicky, lidsky, materiálně – jakkoliv bude potřeba. Zajímá nás názor lidí na místě. Pokud si řeknou o pomoc, která je pro nás akceptovatelná, tak ji zkrátka vyšleme,“ doplnil ministr vnitra za ČSSD Milan Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvoudenní návštěvu premiéra Sobotky v Bělehradě sleduje redaktorka Tea Parkanová

Sobotka upozornil, že půjde o podobnou spolupráci jako v případě Maďarska. I této zemi Česko nabídlo finanční zdroje nebo vyslání policistů. Budapešť nakonec českou vládu požádala o stany pro uprchlíky a 50 jich také dostala.

Srbský předseda vlády Alexandar Vučić zdůraznil, že Srbsko často bývá první zemí, která migranty během jejich cesty registruje, vezme jim otisky prstů a zajistí elementární životní potřeby. Aktuálně tam pobývá asi 8000 uprchlíků, drtivá většina z nich chce ovšem dál do Evropy.

Bělehrad se nebrání přijmout část migrantů, kdyby to Brusel žádal. Srbsko má zkušenosti s migrací z období po rozpadu Jugoslávie, a tak prý Srbové vědí, jaké je to být uprchlíkem.

Přístupové rozhovory

Premiéři spolu mluvili také o přístupových rozhovorech Srbska do Evropské unie. Bělehrad je zahájil loni v únoru, zatím se ale nevyjednává ani o jedné z kapitol.

Sobotka proto Vučićovi nabídl především pomoc v administrativních záležitostech, aby tak Srbsku usnadnil budoucí jednání s Evropskou komisí.

Ubezpečil ho také, že Bělehrad má v přístupových rozhovorech podporu celé visegrádské čtyřky. Tyto země se podle Sobotky pokusí společně docílit toho, aby se první vyjednávací kapitoly otevřely ještě do konce tohoto roku.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme