Česko chce poslat do Maďarska více vojáků kvůli ostraze schengenských hranic

Česko chce na pomoc Maďarsku při ochraně schengenských hranic poslat víc než již dříve odsouhlasených 25 vojáků a policistů. Po schůzce s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). O konkrétních počtech budou ve čtvrtek jednat ministři vnitra visegrádské čtyřky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a náčelník generálního štábu Josef Bečvář

Premiér Bohuslav Sobotka (vlevo) a náčelník generálního štábu Josef Bečvář | Zdroj: ČTK

Vláda v pondělí rozhodla, že česká armáda Maďarsku vypomůže 25 vojáky, pěti nákladními vozy, vrtnou soustavou na budování plotu a polními kuchyněmi. V zemi by vojáci měli být od poloviny října do poloviny prosince.

„Oceňuji to, že se velmi rychle podařilo připravit pomoc Maďarsku při ostraze vnější schengenské hranice, a v tuto chvíli jednáme o možnostech další pomoci Maďarům,“ uvedl premiér Sobotka.

Konkrétní podoba pomoci bude podle něj záležet na požadavcích Maďarska, které by měl svým kolegům přednést ve čtvrtek maďarský ministr vnitra. Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) v pondělí řekl, že by do země mohlo odjet více než 100 českých vojáků a policistů.

Bohuslav Sobotka by chtěl, aby se na pomoci podílely i další státy visegrádské čtyřky. "Stojíme o to, aby to nebyla jenom pomoc ze strany České republiky Maďarsku, ale aby se na té podpoře podílelo také Slovensko a Polsko," podotkl premiér.

Vedení armády představilo premiérovi nejnovější plány

Sobotka dnes jednal na generálním štábu s vedením armády téměř dvě hodiny. Kromě migrace se bavili především o financování armády a o dlouhodobě připravované Koncepci výstavby Armády České republiky. Ta by měla nastavit směřování armády do roku 2025.

„My jsme pana premiéra seznámili s mírovou strukturou, válečnou strukturou, s našimi závazky vůči Evropské unii, vůči NATO, se situací, která je v zahraničních misích. Dále jaké jsou kapacity posílení Policie České republiky a s dalšími úkoly,“ řekl po jednání náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Schengen | Foto: Český rozhlas

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme