Česko-slovenské vztahy jsou příkladem pro celou Evropskou unii, shodli se Sobotka s Ficem

Premiéři Robert Fico a Bohuslav Sobotka podepsali společné prohlášení vlád Slovenska a České republiky. Tímto aktem ukončili jednání obou vlád v Bratislavě a dohodli se na další vzájemné spolupráci. Důležitým bodem jednání byla i příprava oslav různých výročí, které připadnou na rok 2018. Bude mezi nimi sté výročí vzniku první samostatné Československé republiky, rok 1968 či 25. výročí rozdělení zemí v roce 1993. Všechno připomenou výstavy, odborné konference a řada doprovodných akcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Podpis memoranda po společném jednání vlád České a Slovenské republiky, 26. září 2016

Podpis memoranda po společném jednání vlád České a Slovenské republiky, 26. září 2016 | Foto: Vláda České republiky

„Podle opakovaných průzkumů považují Češi Slováky za nejbližší národ, stejně jako Slováci Čechy. Tohle je obrovská hodnota v tomto nepokojném a turbulentním světě, v momentálně rozkolísané a znejistěné Evropské unii,“ řekl před ministry obou vlád slovenský premiér Robert Fico.

Poznamenal také, že vzájemné vztahy Slovenska a Česka se staly inspirací a příkladem pro mnoho regionů. Fico varoval také před tím, aby se po britském referendu o odchodu z Evropské unie ocitly Česko se Slovenskem na okraji evropské integrace.

Právě Slovensko teď předsedá Evropské unii a v Bratislavě byl před pár dny důležitý summit o dalším směřování sedmadvacítky bez Británie. Tehdy ani dnes nechyběl u jednacího stolu premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD, který vyjádřil plnou podporu slovenskému předsednictví.

„Scházíme se v nelehké době. Evropská unie musí vypořádat s řadou výzev, které souvisí s migrační krizí, s proměnou bezpečnostní situace v našem bezprostředním sousedství, které ale také souvisí s rozhodnutím Velké Británie o odchodu z EU,“ poznamenal český premiér. I proto podle něj musí bývalí federální partneři táhnout za jeden provaz.

„Máme zájem pokračovat v naší spolupráci se Slovenskem v oblasti řešení migrační krize. To znamená debaty o tom, jak dál v oblasti azylu, v oblasti migrace při vedení důsledného boje proti převaděčům. Máme také zájem spolupracovat se slovenskou stranou, pokud jde o oblast posílení vnitřní bezpečnosti a prevence terorismu,“ dodal Sobotka.

Česká a slovenská vláda také společně prosazují lepší ochranu vnějších unijních hranic a vznik evropské pobřežní a pohraniční stráže.

Společně na zahraniční trhy, stejně jako v dobách federace

Oba státy chtějí kromě evropské agendy spolupracovat také v obchodu. Česko je 2. nejvýznamnějším obchodním partnerem Slovenska. Svět si ale oba státy pamatuje jako jeden.

Slovenský premiér Robert Fico by rád oprášil značku Made in Czechoslovakia. „Značka Československo, prezentace hospodářské spolupráce a průmyslových a dalších úspěchů, společné průniky na třetí trhy a podobně,“ doplnil.

Éru společného státu připomene i série výstav a jiných akcí v roce několika historických výročí 2018. Na hlavním programu se bude podílet šest muzeí z Česka i ze Slovenska.

Slovenský premiér Fico by prý byl rád, aby 25 let od rozpadu federace začala česká média dávat znovu větší prostor slovenštině.

Dnešní společné jednání české a slovenské vlády bylo čtvrté v pořadí. Naposledy vlády společně zasedly v květnu 2015 na zámku Valtice na jižní Moravě, v dubnu 2014 bylo společné jednání ve Skalici a v říjnu 2012 pak v Uherském Hradišti a Trenčíně. Stejný formát má v budoucnu dál pokračovat.

Premiér ČR Bohuslav Sobotka a slovenský premiér Robert Fico na společném zasedání vlád obou zemí v Bratislavě. | Foto: ČTK

ČRo, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme