Český autobus se školáky zasáhly na jihu Francie dva výstřely, střepy skla zranily 6 lidí

Český autobus, který se vracel z Barcelony, zasáhly na jihu Francie dva výstřely. Střepy skla poranily šest osob. České velvyslanectví v Paříži incident potvrdilo. Autobus vezl 75 klientů české cestovní kanceláře, z toho bylo na palubě 35 školáků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko, dálnice A1

Chorvatsko, dálnice A1 | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Podle prvních poznatků dosud neznámý pachatel nebo pachatelé stříleli ze svahu u dálnice A7, tedy na hlavním tahu, který spojuje sever Francie s jihem, u města Montélimar a kulkami zasáhli právě projíždějící český autobus. Vyšetřovatelé na místě našli stopy po dvou výstřelech.

Policisté podle serveru FranceBleu oznámili, že první rána zasáhla přední sklo autobusu. Druhá pak rozbila zadní okno. Střelec, který byl pravděpodobně ozbrojen loveckou puškou, tedy musel střílet nejprve na autobus zepředu, poté počkat až přejede, a vystřelit ještě jednou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na autobus české cestovní kanceláře se 70 lidmi stříleli ve Francii dosud neznámí pachatelé. Případ sleduje také zpravodaj Jan Šmíd

Vyšetřovatelé se původně domnívali, že rány byly vystřeleny z mostu na dálnici A7. Podle posledních zjištění ale stál střelec zřejmě na svahu u dálnice. Potvrzují to první balistická měření. Podle nich nemohly rány přicházet seshora.

Důvod incidentu je nejasný, policie se ale zatím přiklání k tomu, že šlo o náhodnou střelbu. V minulosti totiž kriminalisté ve Francii řešili už několik případů, kdy neznámí pachatelé házeli z dálničních mostů na auta kameny.

Prokurátor z oblasti incidentu Alex Perrin nevěří, že by si střelec úmyslně vybral konkrétní český autobus. „Není důvod si myslet, že tento autobus byl větším terčem než nějaký jiný,“ řekl podle agentury AFP prokurátor města Valence.

Dva lidé v nemocnici

Patrový autobus se vracel v sobotu ze Španělska po dálnici A7. Kolem půl jedenácté večer se přední a zadní sklo autobusu náhle roztříštilo a střepy zranily šest cestujících v horním patře.

„Cestující spali nebo odpočívali. Do čelního skla v horním patře autobusu něco udeřilo, domnívali jsme se, že je to kámen. Byl to ale výstřel, na místě byl cítit i střelný prach. Náboj prolétl přes čelní i boční sklo a pak se vysypalo i zadní sklo,“ řekl iDnes vedoucí školního zájezdu, učitel Jindřich Terč.

Vůz se poté zastavil u Saulce-sur-Rhône, na místo dorazili hasiči a záchranáři. Šest lidí následně převezli do nemocnic v Montélimaru a Valence. Pět lidí má jen povrchová zranění, 54letá žena ale utrpěla vážné poranění oka.

Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová Českému rozhlasu potvrdila, že nikdo z cestujících není v ohrožení života. V nemocnici zůstává žena s poraněným okem a muž se zraněním stehna. „Podle našich informací by měl být v průběhu dnešního odpoledne z nemocnice propuštěn. V nemocnici i nadále zůstane česká občanka,“ doplnila Valentová.

Autobusem cestovalo celkem 75 lidí, původní informace přitom uváděly 70 cestujících. „Z toho zhruba 35 osob byli středoškoláci,“ upřesnila mluvčí ministerstva. Kromě dvou osob, které zůstávají v nemocnici, pokračovali všichni ostatní účastníci zájezdu v cestě do České republiky ještě během brzkých ranních hodin.

„Třicet pět lidí odjíždělo za 30 minut a další jeli za necelých pět hodin. Měli jsme jeden náhradní autobus ve Španělsku, který tam byl na pobyt. Okamžitě jsme řidiče vzbudili a během čtyř hodin tam byli,“ potvrdil Českému rozhlasu zástupce cestovní kanceláře.

Cestující už jsou doma

Část turistů už se vrátila do Česka. Jde hlavně o školáky ze Stodu na jižním Plzeňsku. Podle starosty města Jiřího Vlka již děti i jejich doprovod v pořádku dorazily domů. „Dnes všichni se zpožděním, ale v pořádku přijeli náhradním autobusem domů," řekl ČTK o školní výpravě odpoledne starosta Stodu Jiří Vlk. Druhá skupina turistů už také dorazila do Čech.

Návrat poškozeného autobusu se ale podle šéfa dopravy cestovní kanceláře Inex Jana Jandy komplikuje. „Poškozený autobus pět hodin prohlíželi francouzští policisté a pak ho nechali odjet. Šoféři mi ale volali, že je opět zastavili už na německo-francouzské hranici, že ho chtějí znovu prozkoumat.“

„Poruchy se stanou, ale střelba se nestala za pětadvacet let, co to dělám, ani jednou,“ dodal pro Český rozhlas Jan Janda.

Francouzští vyšetřovatelé po pachateli nebo pachatelích střelby a jejich motivech nadále pátrají.

ČRo, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme