Český diplomat nepotvrdil obsazení konzulátu v Doněcku separatisty

Před budovou Českého generálního konzulátu v Doněcku jsou proruští povstalci. Ti předtím už obsadili sousední budovu polského zastupitelského úřadu. Česká diplomacie konzulát vyklidila před čtvrt rokem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Proručtí separatisté hlídují v ulicích ukrajinského města Ilovajsk

Proručtí separatisté hlídují v ulicích ukrajinského města Ilovajsk | Zdroj: Reuters

Generální konzul Ondřej Morávek je v tuto chvíli na ambasádě v Kyjevě.

„Informaci mám novou, ještě před pěti minutami jsem znovu byl ve spojení, naše budova obsazená není,“ popisuje aktuální situaci v Doněcku.

Mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko přitom už dříve uvedl, že uvnitř českého zastupitelského úřadu jsou proruští ozbrojenci.

Podle Ondřeje Morávka tam v neděli skutečně vnikli, ale jen na krátkou dobu. „Oni si obhlédli areál, byli tam zhruba hodinu a odešli,“ dodává.

Informaci o obsazení budovy přitom přímo z místa potvrdil i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu na Ukrajině Vít Pohanka. Krátce poté ho separatisté u budovy zadrželi a odvezli k výslechu.

Jan Prokeš, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme