Český parašutista: Byli jsme rádi, že jsme stihli otevřít dveře a vyskákat, šlo o vteřiny

U slovenské obce Červený Kameň, nedaleko hranic s Českou republikou, došlo ve čtvrtek k srážce dvou menších dopravních letadel L-410 se dvěma skupinami parašutistů na palubách. Nehodu nepřežilo sedm lidí. 31 se zachránilo seskokem. Byl mezi nimi také český kameraman Michal Gromnica, se kterým mluvil zpravodaj ČRo Petr Vavrouška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Slovensku se srazila dvě menší letadla, sedm lidí zemřelo

Na Slovensku se srazila dvě menší letadla, sedm lidí zemřelo | Zdroj: Reuters

Letouny se srazily ve výšce zhruba 1500 metrů při nácviku hromadného seskoku před leteckým dnem plánovaným na tento víkend. V jednom z letadel zahynula dvoučlenná posádka a tři parašutisté, ve druhém přišla o život posádka, parašutistům se podařilo nouzově seskočit.

„Stala se tady obrovská tragédie, během stoupání do výšky se srazila dvě letadla. Takže jsme nouzově všichni z letadla vyskakovali,“ popsal Gromnica tragickou událost.

„A ti, co jsme to přežili, jsme rádi, že jsme to přežili, a obrovskou soustrast těm, kteří to nepřežili. Je mi to hrozně líto. Těch kluků, co tam zůstali,“ dodal s pohnutým hlasem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Srážka dvou letadel na Slovensku si vyžádala 7 lidských životů a 31 zraněných. Zpravodaj ČRo Petr Vavrouška mluvil s jedním z parašutistů, kteří nehodu přežili

Čas na to, aby spolu v letadle komunikovali, podle něj vůbec nebyl. „Byl tam jasný příkaz k tomu, ať opustíme letadlo. A to všichni udělali tak, jak měli,“ řekl.

„Všichni byli zkušení natolik, že poznali a velice dobře vyhodnotili situaci. A díky tomu vlastně v uvozovkách skoro všichni přežili,“ dodal.

Ve chvíli, kdy z letadla vyskakovali, byl podle něj stroj ve výšce přibližně 1500 metrů. „Byli to v podstatě vteřiny. Byli jsme rádi, že jsme stihli otevřít dveře a vyskákat“ přiblížil.

Srážku letadel na Slovensku nepřežilo sedm lidí, 31 se zachránilo seskokem

Číst článek

Přiznal, že tak extrémní situaci ještě nikdy nezažil. „A doufám, že už ji nikdy nezažiju,“ zdůraznil. Zároveň ale dodal, že skákat s padákem asi nepřestane.

„Když člověk dělá tyto věci, musí počítat i s těmito extrémními situacemi.“ Pomoc psychologů odmítl. „Já ji nepotřebuji, ale bohužel někteří asi jo,“ uzavřel parašutista Michal Gromnica v rozhovoru se zpravodajem Petrem Vavrouškou.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme