Český vůdce Zeman rozdmýchává nepřátelství vůči uprchlíkům, napsal britský Guardian

Protimuslimská nota a kritika EU Miloši Zemanovi již získala uznání doma i v sousedních zemích, píše Guardian. Jeho protiislámská rétorika prý snadno strčí do kapsy projevy Roberta Fica, a dokonce i Viktora Orbána. Vyvolává ale otázky ve zbytku Evropy. Rozhovor hlavy státu s Robertem Traitem z britského deníku Guardian se ale nenesl pouze v duchu ryzí politiky. Trait si všímá nejen prezidentovy neskrývané kritiky přijímání muslimských imigrantů, ale i záliby v legálních drogách.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

setkání Miloše Zemana s velvyslanci

setkání Miloše Zemana s velvyslanci | Foto: Martin Svozílek

„Kouříte?“ zahájil řeč český prezident, zatímco si ve své reprezentační rezidenci s výhledem na město připaluje první z řady cigaret během rozhovoru s britským novinářem.

„Kuřáci jsou, bouhužel, diskriminovaná menšina a jsme pronásledováni ve všech hotelích, restauracích, všude,“ pokračuje rozhořčeně a brání zvyk, o kterém kdysi prohlásil, že není škodlivý, začne-li se s ním až po 27. roku života. „To je jako případ americké prohibice. Whisky byla v jejím důsledku dražší a její kvalita velmi nízká. A kouření je teď také skoro zakázané.“

Smrt abstinentům a vegetariánům

V loňském roce prezident – jehož záliba v pití a občasná zjevení na veřejnosti pod vlivem, vzpomíná britský deník, se staly legendou – přiložil pod kotel tím, že si při setkání s vinaři si přál "smrt abstinentů a vegetariánů".

Jeho mluvčí trval na tom, že výrok se měl týkat Adolfa Hitlera, proslulého abstinenta a vegetariána. Ať už to je, nebo není pravda, vysloužil si tím obdiv pracující třídy, soustředěné v oblastech daleko od kultivované, kosmopolitní Prahy.

Tato zemitá lidovost, píše Guardian, rezonuje ještě dále, za hranicemi České republiky, s potenciálně závažnými důsledky pro budoucnost Evropské unie. Udeřil na citlivou strunu sousedního Slovenska, Maďarska a Polska, tedy celou visegrádskou čtyřku. Východoevropský populismus se pravděpodobně předvede v celé své kráse na setkání členských států EU v Bratislavě. V pátek se tam totiž koná první summit od hlasování Británie o brexitu.

Oblíbená migrační krize

Zemanovo oblíbené téma je evropská migrační krize. Jeho rétorické projevy v tomto směru prý hravě předčí nejen slovenského premiéra Roberta Fica, ale i maďarského prvního ministra Viktora Orbána, jehož referendum má příští měsíc nastolit veřejnou opozici proti přijímání migrantů.

Zeman varoval, že desetimilionové Česko se svými 3500 muslimy může být cílem džihádistů, a vyzval Čechy, aby se ozbrojili proti možnému „superholokaustu“. Na základě těchto obav byly na Pražském hradě také zavedeney kontroly pomocí detektorů kovu a které musí podstoupit davy zahraničních turistů, které denně Hrad navštíví.

Robert Trait se pozastavuje nad faktem, že jednasedmdesátiletý Zeman je sociální demokrat (a bývalý komunista), a tedy ne pravicový politik. Zaráží ho prezidentovo nasazení navzdory tomu, že Česko se migrační vlně do značné míry vyhnulo.

Hosté k sousedům

V této souvislosti Guardian připomíná Zemanův výrok v rozhovoru s kancléřkou Merkelovou minulý měsíc, že hosté by neměli být posíláni na oběd k sousedům. Kancléřka se prý jen pousmála.

Důvodem k smíchu však podle deníku není, že český prezident považuje za hrozbu nejen radikální muslimy, ale i ty umírněné, kteří by se mohli radikalizovat, stejně jako se běžní Němci kdysi nechali inspirovat fanatickým Hitlerem. Podle šéfa Hradu je hrozba o to větší, že toto náboženství stojí na velmi radikální ideologii.

„Mohlo by se říct, že islámská migrace se skládá z mírumilovných lidí,“ vysvětlila hlava státu svůj postoj, „Ale co přístup islámu k ženám. Jak jistě víte, pro Korán je žena, polovina populace, něco jako slabší část lidstva.“

Zeman jako Trump?

Zemanův drsný a urážlivý jazyk vede k nevyhnutelnému přirovnání jeho osoby k populistickému Donaldu Trumpovi. Prezident ale oponuje Guardianu tím, že cituje Churchilla: „Churchill byl vždy populista a měl pravdu. A všichni, kdo ho kritizovali, se mýlili. Co je populismus? Nic víc než slogan, označení.“

Robert Trait si dále všímá politikova euroskepticismu, který se projevil jeho odsouzením sankcí EU vůči Rusku po připojení Krymu a požadavkem na referendum Česka k členství v EU v NATO, ačkoli sám by hájil setrvání v obou uskupeních. Prezident britskému novináři vysvětlil, že pro jeho zemi bylo připojení k EU otázkou peněz. To však není situace, kterou by řešili Britové.

Brexit prý pravděpodobně vyvolá snahy dalších zemí o vystoupení, pokud se nezmění vedení Evropské unie a neproběhne radikální reforma „nesmyslných směrnic“.

Unie a rozbitý vlak

Unie podle Zemana v rozhovoru pro Guardian připomíná rozbitý vlak ve starém sovětském vtipu o pádu komunizmu. „V třetí části vtipu je na palubě Brežněv,“ vypráví, „Soudruzi, pokud vlak zastaví, zatáhněte záclonky a tvařte se, že jede dál.“ Třetí částí tohoto vtipu je nyní podle prezidenta Evropská unie.

Zatímco poslední cigareta stále hoří, hlava státu má čas dokončit svou myšlenku o vlivu brexitu na Velkou Británii: „Dlouhý život Británii. Ale zajímalo by mě, jestli Skotsko zůstane ve Velké Británii.“

Na závěrečnou otázku, zda se může Spojené království něco poučit ze sametového česko-slovenského rozchodu v případě nezávislosti Skotska, odpověděl politik výmluvně: „Nepřeji vám báječné odtržení. Odtržení je báječné z dlouhodobého hlediska. Ale víte, co říká Keynes – z dlouhodobého hlediska jsme všichni mrtví. Na shledanou.“

Radka Nováková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme