Cesta přes plot trestným činem. V Maďarsku platí přísnější imigrační zákony

Maďarsko ode dneška zpřísňuje zákony proti migrantům. Tvrdší postih nyní hrozí pašerákům lidí, ale i běžencům, kteří nelegálně překročí hranici nebo poškodí plot. Opatření reagují na příval uprchlíků, kteří do země proudili především ze Srbska. Hranici se svým jižním sousedem už Maďaři uzavřeli včera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maďarský policista střeží plot na hranici se Srbskem (ilustrační foto)

Maďarský policista střeží plot na hranici se Srbskem (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Lokomotiva a vagon na uhlí k maďarsko-srbské hranici přivezly poslední část ostnatého plotu, jímž Maďaři přehradili železniční trať ze Srbska.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci na maďarsko-srbské hranici sleduje zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška

Právě tímto úsekem proudily v posledních dnech do země tisíce migrantů. Ti nyní při svém úsilí dostat se do západní Evropy budou muset zřejmě hledat jiné cesty.

Dříve poměrně prostupnou hranici nyní střeží armáda a policisté a navíc začínají platit přísnější zákony, podle nichž je ilegální překročení hranice nebo poškození plotu trestným činem.

Ministři vnitra se na kvótách neshodli. Řešení migrační krize bude EU hledat dál

Číst článek

Úřady varují, že zadrží každého, kdo se pokusí o ilegální překročení hranice jakýmkoli způsobem. Až 3 roky vězení také hrozí za poškození plotu. Mnohem přísnější tresty začínají platit i pro přivaděče. Vláda bude dnes také navíc jednat o vyhlášení krizového stavu.

Srbsko prý uprchlíky zpět nepřijme

Uprchlíky, které mu bude chtít vracet Maďarsko, je prý Srbsko rozhodnuto nepřijmout. Bělehrad je tomu připraven zabránit, i kdyby měl na hranicích rozmístit armádu. Agentuře Tanjug to v pondělí večer řekl státní tajemník na ministerstvu práce Nenad Ivanišević.

"Pokud si je přejí vrátit, musí je vrátit do Řecka. To je první země jejich vstupu do Evropské unie. Nepřijmeme je i za cenu toho, že Srbsko na hranici postaví armádu," prohlásil podle Tanjugu Ivanišević.

Toto stanovisko Bělehradu podle televize B92 následně potvrdil i ministr práce Aleksandar Vulin. Řekl, že migranti, kteří přejdou do Maďarska a budou tam evidováni a následně násilím vraceni do Srbska, nebudou přijati.

"My nikoho nebudeme násilím držet na našem území, ale stejně tak nedovolíme žádné zemi, aby násilím a bez odpovídající zákonné procedury a readmise kohokoli vrátila na naše území," zdůraznil ministr.

Petr Vavrouška, ČTK, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme