Charles se jako král zapojí do aktuálního dění více než Alžběta II., míní Guardian

Britský princ Charles zřejmě nebude panovníkem, který by se držel diskrétně stranou společenského dění, jako současná královna, Alžběta II. Mnohem větší zapojení následníka trůnu do politických debat předpovídá s odvoláním na Charlesovy přátele a spojence deník Guardian. Šlo by o velmi kontroverzní „zbourání mantinelů", které za své vlády vytyčila Charlesova matka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský princ Charles s chotí Camillou na návštěvě České republiky

Britský princ Charles s chotí Camillou na návštěvě České republiky | Foto: Tomáš Adamec

Podle Guardianu plánuje princ Charles zůstat takový, jaký je, nechce si prý brát servítky a mlčet ve věcech, kterým rozumí a v nichž se angažuje. To je podle listu hlavně ekologie a problematika zemědělství. Charles je totiž velkým propagátorem biopotravin.

Podle zasvěcenců nechce budoucí král učinit obrat o 180 stupňů ve srovnání s Alžbětou II., ale chce údajně klást otázky a vyjadřovat znepokojení, aby se prý k lidem, kteří Británii reálně vládnou, dostal názor veřejnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britové diskutují o budoucím panování prince Charlese. Detaily přiblížil londýnský zpravodaj ČRo Jiří Hošek.

Oficiální mluvčí prince Charlese nechtěla spekulace komentovat, ale od přátel následníka trůnu uniklo, že si Charles dá samozřejmě pozor, aby nemohla být zpochybňována přísná politická neutralita, která se od panovníka očekává.

Takové pojetí kralování by v Británii bylo sporné hlavně proto, že role panovníka je ve Spojeném království hlavně ceremoniální, osoba krále či královny má poddané spojovat, a ne rozdělovat.

Alžběta II. byla ohledně aktuálního dění nesmírně diskrétní a vzpomeňme si na události před pár měsíci, kdy se Buckinghamský palác velmi důrazně ohradil proti spekulacím, že královna se znepokojením vnímá skotské referendum a možné odtržení Skotska od Británie, jakkoli by takové obavy byly zcela legitimní.

Charles tímto vším zatím spoutaný nebyl, a tak v minulosti přímo lobboval u politiků třeba ohledně geneticky modifikovaných potravin, školství nebo zdravotnictví, což je pro jeho budoucí kralování dost velká přítěž.

Někteří komentátoři si všímají, že s takovým odhalením přišel levicový Guardian, a ne třeba královskému dvoru blízký Daily Telegraph. Upozorňují, že Guardian má na Charlese a jeho aktivity dlouhodobě spadeno a už řadu let vede lítou právní bitvu, aby se zveřejnil podle všeho výbušný obsah dopisů, které si Charles vyměnil se členy kabinetu.

Vláda a královský dvůr zatím argumentovaly tím, že dopisy musejí zůstat důvěrné, protože by to podkopalo Charlesovu politickou neutralitu. Příští týden by ve věci měl rozhodnout Nejvyšší soud a podle pozorovatelů není třeba dodávat, že půjde o naprosto zásadní verdikt.

Královna Alžběta II. při návštěvě americké NASA 8. května 2007 zdraví příznivce | Foto: NASA Images

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme