Chceme prosperitu, vědí Řekové. Na cestě k ní však zajedno nejsou

Kam se vydá novodobé Řecko? O tom dnes rozhodují obyvatelé této země v předčasných volbách. Čtvrtina Řeků nemá práci. 35 procent lidí v této zemi žije podle statistik na hranici chudoby. Řekové si přejí, aby už skončila politika úsporných opatření a jejich země zase vzkvétala. Nejsou zajedno v tom, kdo a jak by měl Řecko z hospodářské krize vyvést.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova parlamentu v Aténách

Budova parlamentu v Aténách | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

„Budu volit Syrizu, aby nastaly změny. Hlavně v ekonomice. Aby se konečně rozhýbala,“ vyslovil bez okolků své sympatie pro radikální levici padesátník pan Kostadinas.

O kus dál mladík Maximus Vystunov postávající na náměstí Monastiraki se netají svojí volbou. Bude volit hnutí Zlatý úsvit, protože nevěří, že by se dopouštělo násilí a nepravostí, které se mu dávají za vinu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Řekové rozhodují o složení parlamentu. Na jejich volební favority se jich ptal zpravodaj Pavel Novák

K této straně podle policie patřil vrah antifašistického aktivisty zabitého na podzim 2013. Vražda vyvolala masové protesty proti pravicovým extremistům ze Zlatého úsvitu.

Paní Veneta, která si k platu cvičitelky přivydělává prodejem pražených oříšků ve stánku, zatím není rozhodnutá, koho volit. Je to podle ní těžké, protože nevidí nikoho, kdo by byl schopen v Řecku vládnout.

Řekové hlasují o složení parlamentu. Favoritem je Syriza

Číst článek

„Mám dvacetiletou dceru a doufám, že alespoň její děti se dočkají lepších časů. Nečekám, že bude lépe hned teď.“

„Jsem hrdá na to, že jsem Řekyně. Jsem pyšná na kulturu a historii své země. Ale to je tak všechno. Jsme hrdí na naši minulost, na současnost ne,“ dodává Veneta.

Pan Jorgos reprezentuje část voličů, kteří chtějí dát šanci někomu jinému, než socialistům a konzervativcům, kteří se ve vládnutí v Řecku střídali posledních 40 let.

Ví, že radikální Syriza asi zvítězí. Proto bude volit stranu Nezávislých, o kterých se mluví jako o potenciálním koaličním partnerovi Syrizy a kteří by mohli korigovat její počínání.

Pokud ovšem radikální levice nezíská tolik hlasů, že bude moci sestavit jednobarevnou vládu.

Řecké politické strany | Foto: Český rozhlas

Pavel Novák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme