Chorvatsko dočasně uvolnilo blokádu hranice. Využily toho tisíce běženců

Chorvatská policie vpustila do země dav několika tisíc běženců, kteří na skoro dva dny uvízli na srbsko-chorvatské hranici. Chorvatsko uprchlíkům bránilo v přechodu svého území kvůli rozhodnutí Slovinska přijímat maximálně 2500 uprchlíků denně. Přesto jich jen dnes do Slovinska dorazilo přes 5000 a dalších 1200 je na cestě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatsko dočasně uvolnilo blokádu hranice. Do země se přesunul dav několika tisíc běženců

Chorvatsko dočasně uvolnilo blokádu hranice. Do země se přesunul dav několika tisíc běženců | Zdroj: Reuters

Slovinské ministerstvo vnitra obvinilo Chorvatsko, že ignoruje snahy o zpomalení proudu uprchlíků.

Úřady v Záhřebu vypravily ke slovinským hranicím dva zvláštní vlaky a několik autobusů s běženci. Ti nemohou vstoupit do Schengenského prostoru přes Maďarsko, které minulý týden uzavřelo zelenou hranici s Chorvatskem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zámkem v Hradci nad Moravicí nás provedl kastelán Radomír Přibyla

Na hranici mezi Srbskem a Chorvatskem uvízly na téměř dva dny tisíce uprchlíků. Migrantům u hraničního přechodu Bapska-Berkasovo už několik týdnů pomáhají desítky českých dobrovolníků. Jejich práci organizuje koordinátor Jan Piňos.

„Je tady asi 4000 uprchlíků, kteří jsou frustrovaní, vyčerpaní, nyní jsou i mokří od deště, jsou podchlazení. Jsou tady malé děti, mimina, těhotné ženy. Cpou se tady v jednom ohromném zástupu, protože nám dobrovolníkům už se situace vymkla z rukou. Je nás tu 30 a není tady vůbec žádná pomoc ze strany srbského státu,“ popisuje.

Uprchlíci podle něj pobývají na poli v dešti a blátě, bez jakéhokoliv zázemí nebo možnosti najít v okolí přístřeší. Dochází prý také k potyčkám. „Já se jim nedivím. Jsou tak frustrovaní, nemají informace, neví, kde jsou, není tady základní péče,“ uvažuje Piňos.

Uprchlíci, kteří uvízli na srbsko-chorvatské hranici, se často v dešti nemají kam schovat | Foto: Reuters

Jak dnes oznámil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), v Srbsku je v současné době více než 10 tisíc migrantů, kteří tam zůstali uvězněni kvůli nejrůznějším omezením panujícím na hranicích zemí dále na západě Evropy.

„Je to jak obrovská řeka lidí, jestliže ji někde zastavíte, jinde dojde k záplavám. Právě to se nyní děje,“ prohlásila mluvčí UNHCR Melita Šunjićová. „Máme nedostatek jídla, přikrývek, všeho,“ dodala. Do země přitom budou nejspíš v příštích dnech neustále proudit další uprchlíci.

Stovky migrantů pocházejících zejména z blízkovýchodních zemí strávily noc v dešti a chladu také na chorvatsko-slovinské hranici.

ČTK, ČRo, Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme