Chorvatsko má první prezidentku, Kitarovičová porazila Josipoviče

Chorvatsko bude mít první prezidentku – Kolindu Grabarovou Kitarovičovou. Ta ve druhém kole voleb porazila dosavadního prezidenta Iva Josipoviče, který své soupeřce už poblahopřál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kolinda Grabarová Kitarovičová se stala první chorvatskou prezidentkou

Kolinda Grabarová Kitarovičová se stala první chorvatskou prezidentkou | Zdroj: Reuters

Kolinda Grabar Kitarovičová je v první řadě zkušená diplomatka. V bývalé vládě zastávala funkci ministryně zahraničí, působila jako chorvatská velvyslankyně ve Spojených státech a také jako první žena vůbec působila jako poradkyně generálního tajemníka NATO pro veřejnou diplomacii.

Kandidovala za opoziční pravicové Chorvatské demokratické společenství, dosavadní prezident Ivo Josipović byl kandidátem vládní sociálnědemokratické strany. Souboj o prezidentské křeslo tak mnozí analytikové vnímají i jako test poměru sil mezi pravicí a levicí před parlamentními volbami, které by se měly konat na podzim.

V prvním kole měl ještě Josipovič nad Kitarovičovou převahu. Druhé kolo už patřilo ženě, byť vyhrála poměrně těsně – získala 50,4 procenta hlasů.

Politologové se shodují, že na jejím úspěchu má podíl špatný stav chorvatské ekonomiky.

Ta je už šest let po sobě v recesi, nezaměstnanost je na dvaceti procentech – což je mimochodem v rámci Evropské unie po Řecku a Španělsku třetí nejhorší výsledek – a také životní úroveň obyvatel se nelepší ani po vstupu do sedmadvacítky.

Hospodářství bylo i jedním z hlavních témat předvolební kampaně. Kitarovičová během ní dokonce obvinila současnou sociálnědemokratickou vládu z velezrady za to, že nedokáže účinně čerpat peníze z evropských fondů.

Nynější prezident Ivo Josipović odevzdává svůj hlas ve volbách | Foto: Reuters

K vítězství Kitarovičové zřejmě pomohly i hlasy Chorvatů z Hercegoviny, kteří mají bosenské i chorvatské občanství. Kitarovičová slíbila, že i na ně bude jako prezidentka myslet.

„Vyřešíme problémy s našimi sousedy. Vyzývám je, aby se k nám připojili v dialogu a abychom už nezametali problémy pod koberec. Budu bojovat za práva menšin v Chorvatsku a stejně tak i za práva Chorvatů v Srbsku a dalších sousedních zemích,“ uvedla Kitarovičová.

A svou roli zřejmě sehrála i účast voličů – zatímco v prvním kole před 14 dny hlasovalo asi 47 procent občanů, včera jich k volebním urnám přišlo skoro 60 procent.

ČTK, Tea Veseláková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme