Čistka v turecké justici. Úřady zbavily po pokusu o převrat funkce 2700 soudců

Po zmařeném pokusu o vojenský převrat začíná turecká vláda s rozsáhlými čistkami. Více než 2700 soudců propustila ze služby. O funkci přišlo také deset členů nejvyššího orgánu, který na činnost soudů dohlíží. Policie už pozatýkala bezmála tři tisíce důstojníků a vojáků, kteří se na převratu podíleli. Prezident Recep Tayyip Erdogan zmínil možnost obnovení trestu smrti v zemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turecký premiér Binali Yildirim

Turecký premiér Binali Yildirim | Zdroj: Reuters

Podle televizní stanice NTV v Turecku zadrželi deset členů Státní rady, což je tamní obdoba Nejvyššího správního soudu. V souvislosti se zmařeným pokusem o vojenský převrat rovněž probíhá pátrání po dalších 140 zaměstnancích kasačního soudu, obdoby ústavního soudu.

Důvodem propuštění soudců bylo jejich údajné napojení na duchovního Fethullaha Gülena, kterého turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce pokusu o puč v zemi.

Turecko zároveň vzkázalo Spojeným státům, že poskytováním útočiště Fetullahu Gülenovi považuje po pokusu o převrat za nepřátelský akt. Turecký kazatel přitom jakoukoli spojitost s pučem rozhodně popírá a pokus o převrat důrazně odsoudil.

"Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám," uvedl 75letý Gülen.

Turecká bezpečnost mezitím ohlásila definitivní ukončení operace proti pučistům. Poslední odpor zdolávala v sídle generálního štábu v Ankaře. Země také znovu otevřela své hranice s Bulharskem. Ankara svého západního souseda ujišťuje, že mu žádný příliv uprchlíků nehrozí.

Turecká média už zmiňují jména dvou údajných hlavních strůjců puče, generálů Akina Östürka a Metina Lyidila.

ČRo, Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme