Cítil se silný, říkají o zavražděném knězi. Chtěl být s věřícími až do posledního dechu

Při útoku v kostele v severofrancouzském v Saint-Étienne-du-Rouvray přišel o život 86letý kněz Jacques Hamel. Teroristé, kteří drželi v zajetí pět lidí, ho podřezali. Další tři lidi zranili. Útočníky pak zastřelila policie. Jeden byl identifikován jako 19letý Adel Kermiche, který už byl dvakrát zatčen při pokusu odjet do Sýrie a měl vyšetřujícím soudcem uložené domácí vězení. Zavražděný kněz byl podle francouzských médií mezi věřícími velmi oblíbený a i přes svůj vysoký věk neodešel do důchodu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray

Kostel v Saint-Étienne-du-Rouvray | Zdroj: Reuters

Jacques Hamel se narodil v roce 1930 v Darnétalu. V roce 1958 byl vysvěcen na kněze a v roce 2008 oslavil zlaté jubileum, tedy padesát let ve službách církve.

„Když jsem tu nebyl, zatupoval mě. Kvůli svému věku to byl odvážný kněz. Kněží totiž mají možnost po dosažení 75 let odejít do důchodu. Ale on se cítil ještě silný a říkal, že je málo kněží, a tak může ještě službu zastávat a pracovat,“ uvedl pro RTL správce farnosti v Saint-Étienne-du-Rouvray, Auguste Moanda-Phuati.

Ten se právě v úterý vracel z dovolené a správy kostela se měl ujmout až odpoledne. „V televizi jsem se dozvěděl, co se stalo,“ doplnil Moanda-Phuati. „Byl to dobrý kněz, celý život pracoval pro druhé,“ dodal farář s tím, že se jednalo a vřelého a skromného člověka.

Jacques Hamel byl podle francouzských médií mezi věřícími velmi oblíbený. A kolegové ho často nabádali, aby už do důchodu odešel. On se ale prý vždy jen zasmál. „Viděl jsi někdy kněze v důchodu? Budu pracovat až do posledního dechu,“ cituje deník Le Figaro Hamelova slova.

Útočník z kostela měl elektronický náramek. Policie ho podezírala z napojení na teroristy

Číst článek

Útok v kostele na severu Francie spáchali teroristé, oznámil Hollande. K činu se přihlásil Islámský stát

Číst článek

ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme