Člen Bundesbanky se nevybíravě vyjadřuje na adresu Židů a přistěhovalců

Německo žije skandálem kolem nejnovějších výroků a knihy Thila Sarrazina - člena bankovní rady Bundesbanky, dlouholetého člena SPD a levicového intelektuála. Sarrazinovy výroky na adresu muslimských přistěhovalců nebo Židů vyvolávají v posledních hodinách nevídanou vlnu odporu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Thilo Sarrazin při představení své nové knihy.

Thilo Sarrazin při představení své nové knihy. | Zdroj: ČTK

"Všichni Židé mají společný gen, podobně jako třeba Baskové,“ říká Thilo Sarrazin, který v těchto dnech vydává neméně kontroverzní knihu a sotva si mohl přát lepší reklamu.

Už několikrát se také strefoval do nepřizpůsobivých přistěhovalců, kteří podle něj táhnou Německo k zemi. Koneckonců titul jeho nové knihy zní Deutschland schafft sich ab -Wie wir unser Land aufs Spiel setzen, což se dá přeložit jako Německo se drolí - nebo Německo se rozpadá, - aneb jak dáváme svou zemi v šanc.

Veřejnost stojí za Sarrazinem

Thilo Sarrazin se těší velkým sympatiím nezanedbatelné části veřejnosti, která má pocit, že jedině on pojmenovává věci pravými jmény, když říká: "Turečtí zelináři a prodavači dönerů růst německého HDP moc nenastartují."

Přehrát

00:00 / 00:00

VOD Sarazzin.mp3

Mezi jeho další výroky patří například: "Přistěhovalci z Turecka, Severní Afriky a Blízkého východu jsou v průměru hloupější, než německá populace, jen se mnohem rychleji rozmnožují." Nebo říká: "Nemám žádný respekt před lidmi, kteří žijí z peněz státu a jediné, co produkují, jsou malé holčičky v šátcích."

Sarrazin nechce, aby země jeho vnuků a pravnuků byla z větší části muslimská, aby většina mluvila turecky a arabsky, a aby ženy nosily na hlavách šátky.

Poslední Sarrazinovy výroky považuje za nepřijatelné i kancléřka Angela Merkelová. Vyzvala vedení německé centrální banky, v jejímž představenstvu Sarrazin sedí, aby zvážilo jeho další působení. Případné odvolání kontroverzního člena nebude snadné. V padesátileté historii se to ještě nestalo.

SPD jedná o jeho vyloučení ze strany. Takového člena, který otevřeně hlásí intoleranci ve svých řadách nechce.

Jiří Hošek, Klára Stejskalová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme