Clintonová: Spojené státy jsou proti rozpadu Bosny a Hercegoviny

Spojené státy podporují demokratickou a multietnickou Bosnu a jsou proti oddělení jakékoli části tohoto mnohonárodnostního balkánského státu. V Sarajevu to prohlásila americká ministryně zahraničí Hillary Clintová, která zároveň otevřela nové velvyslanectví Spojených států.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hillary Clintonová

Hillary Clintonová | Foto: U.S. Department of State

Americká ministryně zahraničí v Sarajevu varovala před pokusy rozbít tento komplikovaný stát obývaný Muslimy, Srby a Chorvaty. „Bosna a Hercegovina je silnější jako jeden celek - jen tak může počítat s evropskou integrací,“ upozornila Clintonová bosenské politiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Hillary Clintonové na Balkáně sleduje zahraniční redaktor Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Tamní Chorvati a Srbové po nedávných volbách usilují o posílení svého postavení ve společném státě s Muslimy nebo rovnou mluví o možném oddělení od Bosny. Spojené státy jsou proti jakémukoli separatismu, připomněla ale důrazně americká ministryně zahraničí.

Clintonová také doporučila ústavní změny, který by měly zjednodušit příliš komplikovanou vnitřní strukturu Bosny a Hercegoviny. Tyto změny ale nepřijdou zvenčí. Bosňané se na nich musí dohodnout sami, řekla Hillary Clintonová.

Ze Sarajeva se americká ministryně zahraničí ještě dnes vydala do Bělehradu, hlavního města Srbska. Tam jí podle redaktora Českého rozhlasu Martina Dorazína čeká schůzka s prezidentem Borisem Tadičem:

„Srbští komentátoři očekávají, že Hillary Clintonová chce Srbsku pomoci na cestě do Evropské unie ovšem za určitých podmínek. To znamená, že nebudou zasahovat do záležitostí sousedních států, že budou spolupracovat s tribunálem pro válečné zločiny a že se pokusí nějakým způsobem urovnat vztahy s kosovskými Albánci,“ předvídá téma návštěvy Dorazín.

Hillary Clintonová na závěr své balkánské cesty navštíví Kosovo. „Hillary Clintonová chce rozproudit dialog mezi kosovskými Albánci a Srby, který prakticky neexistuje, protože Srbsko Kosovo neuznává,“ uzavírá redaktor Českého rozhlasu.

Martin Dorazín, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme