VIDEO: Co bude na polských hranicích? Uvidíme, říká vůdce Nočních vlků

Kontroverzní jízda ruských motorkářů napříč Evropou už začala. Dopoledne motorkáři slavnostně zahájili novou sezonu a pak se skupina asi dvaceti jezdců vydala ve stopách Rudé armády směrem na západ - do Běloruska a k polské hranici. Varšava jim ale vstup do země odmítla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Noční vlci odstartovali v Moskvě letní sezónu. Vydávají se napříč Evropou

Noční vlci odstartovali v Moskvě letní sezónu. Vydávají se napříč Evropou | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Kolem jedenácté hodiny moskevského času ve svém klubovém areálu v Moskvě začali sjíždět motorkáři prakticky z celého Ruska. Právě tady začne letní motorkářská sezóna.

„Ano, pojedu, tady mám motorku, na Berlín! Není to moje první jízda, ale pokaždé mám radost. Jedeme lidem připomenout hrdinství našich vojáků, veteránů a naši minulost. Stát, který si nepamatuje minulost, nemá budoucnost,“ říká dlouholetý člen klubu Nočních vlků Vladimír.

Přehrát

00:00 / 00:00

Slavnostní odjezd ruských motorkářů sledoval zpravodaj ČRo Martin Dorazín

Polského zákazu je mu líto. „Polsko nás nechce pustit, tak pojedeme po Rusku a Bělorusku do Smolensku, do Brestu, do Chatyně i Katyně. Nevím, proč nás nechtějí dál pustit. Nejsme žádní zločinci, víza máme v pořádku a hotely po trase už jsme si objednali a zaplatili v únoru,“ poznamenává.

„Samozřejmě, že nám to vadí, tuto jízdu jsme připravovali celý rok. Všichni jsme vzdělaní a úspěšní lidé, žádné zákony neporušujeme, nejedeme k vám krást ani zabíjet, ale navštívit místa válečné slávy,“ dodává Vladimír.

Noční vlci odstartovali v Moskvě letní sezónu. Vydávají se napříč Evropou | Foto: Martin Dorazín

Noční vlci odstartovali v Moskvě letní sezónu. Vydávají se napříč Evropou | Foto: Martin Dorazín

Za Putina a Krym, hlásají Noční vlci. A vyrazili na jízdu do Evropy

Číst článek

Vůdce Nočních vlků Alexandr Zaldostanov zvaný Chirurg neskrývá své rozhořčení. „Naše mise je podle mě ta nejušlechtilejší ze všech, chceme, aby byla úspěšná, ale rozpoutala se kolem ní vlna hysterie a rusofobie. Je to součást nevyhlášené hybridní války proti Rusku,“ tvrdí.

Alexandr Zaldostanov věří, že Noční vlci mají v Evropě i tak dost dobrých přátel. „Chci vám poděkovat za podporu. Dostali jsme spoustu dopisů z Česka a Slovenska. Vyřiďte u vás, že tam, kde budou Noční vlci a ruští motorkáři, vaši lidé najdou vždy otevřené dveře, nocleh a přátele.“

A co bude dělat na polské hranici? „Uvidíme, co tam bude, pojedeme v každém případě,“ dodává Zaldostanov. Motorkářů, kteří vyrazí směrem na západ je asi dvacet. Jen malou část z nich tvoří Noční vlci. Polsko, Česko a další země považují jízdu za provokaci.

Martin Dorazín, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme