Corbyn dál posouvá britskou Labour Party doleva. Do týmu poradců přibral Varufakise

Lídr britské Labour Party Jeremy Corbyn posílil tým svých poradců o nové jméno. V ekonomických otázkách mu bude radit bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis. Corbyn také oznámil, že v otázce unijního referenda nezastává stejné názory jako premiér David Cameron. Oba si sice přejí setrvání Spojeného království v Evropské unii, vedou je k tomu ale odlišné důvody.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis | Zdroj: Reuters

Janis Varufakis, člen řecké krajně levicové strany Syriza, nebude pro Corbyna pracovat na plný úvazek. Jeho poradenství má být spíše neformální.

Bývalý řecký ministr financí je absolventem University of Essex a Jeremy Corbyn se netají s tím, že ho jako politika obdivuje. Chování zástupců EU a eurozóny k Řecku označil za hanebné.

Spolupráce s krajně levicovým politikem potvrzuje názory lidí z Corbynova okolí, kteří tvrdí, že se předseda Labour Party od svého zvolení do funkce loni v létě nezměnil. Příliš se totiž neohlíží na to, jak jeho kroky straně pomůžou v příštích volbách.

Proti ‚Brexitu' i Cameronovi

Na rozdíl od ostatních britských politiků ani nekomentoval dohodu o nových podmínkách členství Spojeného království v EU, které lídři států osmadvacítky dosáhli na summitu v Bruselu.

Corbyn je spíše dlouholetým euroskeptikem a do pozice obhájce setrvání v unii se dostal nepřímo. V členství navíc vidí úplně jiné výhody než premiér Cameron, a to hlavně sociální ochranu zaměstnanců nebo podporu průmyslových sektorů, jako je ten ocelářský.

Předseda Labour Party odmítá i jakoukoli spolupráci s Cameronem.

V sobotu se Jeremy Corbyn v Londýně zúčastnil velké demonstrace proti modernizace jaderného programu Trident. Je zastáncem jaderného odzbrojení, a to i v případě, že by k němu došlo pouze na straně Británie.

Jeremy Corbyn | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme