Další země Evropskou unii neopustí, myslí si prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman nevěří, že by Evropskou unii chtěly v budoucnu opustit i další země. Očekává naopak odchod Skotska z Velké Británie. Řekl to v televizi Prima. To se podle něj týká i České republiky. Ekonomické výhody členství jsou podle Zemana větší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman

Prezident České republiky Miloš Zeman | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

„Já umím počítat. A když mi Evropská unie dává čistého zisku ročně zhruba 200 miliard, tak bych byl blázen, abych se těch 200 miliard zbavil,“ uvedl Zeman.

Vyjednávací pozice menších států EU se podle Zemana po odchodu Británie ovšem zhorší. Menší státy se totiž podle něj mohly někdy opřít právě o britský postoj, který vyvažoval vliv Francie a Německa. Jejich pozice teď podle Zemana posílí. Menší státy proto budou muset hledat nové spojence.

„Já si myslím, že Visegrádská skupina je dnes jednotná. Že k Visegrádské skupině se připojují i některé jiné země – Finsko, Itálie, Rumunsko. No a je třeba budovat minimálně tak silnou skupinu zemí, která bude mít při hlasování v Evropské unii možnost blokační minority,“ řekl prezident.

V důsledku brexitu podle něj ochladnou i politické vztahy mezi Británií a EU, protože evropské špičky se budou cítit uražené.

Petici za nové referendum o brexitu podepsalo už přes tři miliony Britů

Číst článek

Podle Zemana je odchod Británie ztrátou z ekonomického i politického hlediska. Poznamenal, že unie vytváří specifickou zónu volného obchodu. Nyní se podle něj lze obávat, že tato zóna bude narušena. Brexit může mít vliv i na český export, pokud se Británie ohradí protekcionistickými bariérami, dodal.

Dopad vidí i na samotnou Británii. Předpokládá, že Skotsko vyhraje referendum o samostatnosti a následně vstoupí do EU, což bude mít výrazný dopad na britskou ekonomiku. Jestli tento důsledek Britové domysleli, je podle Zemana na delší úvahu. Zároveň řekl, že se obává, že brexit znamená konec Velké Británie, jak je známá.

Vinu za chystaný odchod z unie přičítá ale i vedoucím špičkám unie. „Evropská komise by si také měla přičíst svůj díl viny. Nemůžeme všechno svádět jen na Brity,“ podotkl prezident.

Skotská premiérka Sturgeonová chce jednat s EU o ochraně zájmů své země

Číst článek

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme