Dánové mají genetické předpoklady ke štěstí, zjistili britští vědci

V Česku se používá přirovnání opilý jako Dán. Přesnější by ale možná byl příměr šťastný jako Dán. V žebříčcích životní spokojenosti se totiž často objevují na předních místech. Vědci z univerzity v britském Warwicku tvrdí, že za jejich dobrou náladu můžou geny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Generace, rodina, věk, radost, smích, volný čas

Generace, rodina, věk, radost, smích, volný čas | Foto: FreeDigitalPhotos.net, photostock

S Dánskem si mnoho lidí spojuje rozpolceného Hamleta nebo depresivní pohádky Hanse Christiana Andersena. Podle výzkumu ale mají genetické dispozice ke štěstí.

Britští vědci se konkrétně zaměřili na gen zodpovědný za tvorbu serotoninu, tedy hormonu ovlivňujícího dobrou náladu. Dánům se díky jejich DNA tvoří serotoninu hodně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vědci z univerzity v britském Warwicku tvrdí, že Dánové mají genetické předpoklady ke štěstí. Podrobnosti zjišťovala Petra Novotná.

„Pokud máte krátkou variaci genu, je pravděpodobné, že budete trpět depresemi. Je to ale docela kontroverzní závěr. Hodně akademiků a genetiků by s tím nesouhlasilo. Faktem ale je, že celkově šťastnější země jsou ty, kde žije málo lidí s touto genetickou mutací, tedy s krátkou variací genu,“ popsal profesor Eugene Proto z univerzity ve Warwicku.

Pro své bádání se britští vědci inspirovali mnoha výzkumy, ze kterých Dánové často vycházeli jako nejspokojenější národ.

Někteří ekonomové tvrdí, že důvodem je život v silném a prosperujícím státu, kde mají lidé velké sociální jistoty.

Profesor Proto vysvětlil, že během výzkumu se snažili takové faktory vyfiltrovat. Srovnali proto, jak šťastní jsou lidé s dánskými předky, kteří žijí v jiných zemích. Přišli na to, že gen štěstí se dědí i přes čtyři generace. Horší to mají ti, kteří s Dány nemají nic společného.

„Čím víc se od Dánů geneticky lišíte, tím jste méně spokojení. Čím jste od Dánska dál, tím jste smutnější,“ přiblížil Proto.

Sám prý nečekal, že pro hypotézu najde jeho tým tolik důkazů. Přiznal ale, že výzkum musí ještě pokračovat, než bude možné s jistotou říct, že dánské geny jsou předpokladem ke štěstí.

Anna Jadrná, Petra Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme