Dánská policie potvrdila smrt střelce z Kodaně. V ulicích ale dál hlídkují policisté

Dánská policie zastřelila muže zodpovědného za dva útoky v Kodani. Přesný motiv jeho činu ale stále nezná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé kladou květiny u místa střelby v Kodani

Lidé kladou květiny u místa střelby v Kodani | Zdroj: Reuters

Policie už prohledala byt, ve kterém podezřelý bydlel. Má také útočníkův telefon, takže může zmapovat, kde se pohyboval.

Jeho totožnost úřady zatím nezveřejnily, nicméně vyšetřovatelé připouštějí, že se střelec zřejmě pokoušel napodobit nedávný masakr v Paříži. Při něm teroristé zaútočili na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo a na prodejnu židovských rituálních potravin.

To připustila i dánská premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, která střelbu navíc označila za cynický akt terorismu proti Dánsku. „Dánové jsou si vědomi toho, že existují síly, které chtějí zemi poškodit a zablokovat svobodu projevu," varovala.

Policie je stále v pohotovosti

V ulicích Kodaně i po dopadení útočníka zůstává velké množství policistů. Řekl to policejní mluvčí Torben Molgaard Jensen.

„Předpokládáme, že za oběma útoky stál jediný pachatel. A domníváme se, že je to muž, kterého jednotky zastřelily. Je zde ale spousta nevyřešených otázek. V ulicích Kodaně proto zůstane zvýšený počet policistů," oznámil mluvčí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci v Kodani po útocích popisuje dánský novinář Ota Tiefenböck

Větší přitomnost bezpečnostních složek potvrdil Českému rozhlasu také dánský novinář Ota Tiefenböck. Jak dodal, policie tím chce u lidí vzbudit pocit bezpečí, situaci totiž bezpečnostní síly stále vnímají jako zvýšeně rizikovou. Jak dlouho to bude trvat ale zatím Dánové nevědí. Vše záleží na výsledcích vyšetřování.

Střelba začala v sobotu odpoledne v kavárně na semináři o islamismu a svobodě slova, který organizoval kontroverzní švédský karikaturista Lars Vilks. Útočník na místě vypálil desítky kulek. Akce se kromě Vilkse účastnil také francouzský velvyslanec. Oba vyvázli bez zranění. Při útoku ale zemřel jeden muž a tři policisté byli zraněni.

Později v noci útočník zabil poblíž synagogy v centru města jednoho muže a postřelil dva policisty. Poté z místa činu utekl. Útočníka pak policisté zastřelili na nádraží, když se ho pokusili zadržet.

Stalo se tak ve čtvrti Nørrebro na severozápadě města, kde žije hodně přistěhovalců převážně z muslimských zemí.

Útoky odsoudil i izraelský premiér

Události v Kodani mají odezvu také v Izraeli. Premiér Benjamin Netanjahu poslal kondolenci do Kodaně jak Dánům, tak i tamní židovské komunitě. Před zasedáním kabinetu ale zároveň řekl, že izraelská vláda chce podnítit „masivní vystěhovalectví" evropských Židů do Izraele.

„Židé byli v Evropě znovu vražděni jen proto, že jsou Židé, vlna těchto útoků bude pokračovat, stejně jako vražedné antisemitské útoky, Židé si zaslouží bezpečí v každé zemi, my našim židovským bratrům a sestrám říkáme – Izrael je i vaším domovem,“ řekl izraelský premiér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další informace z Kodaně má dánský novinář Ota Tiefenböck

Podle dánské židovské komunity je jedním z mrtvých sedmatřicetiletý člen ostrahy kodaňské synagogy. Druhou obětí pak byl jeden z účastníků debaty pořádané švédským karikaturistou Larsem Vilksem.

Ten byl dlouhodobě terčem výhrůžek kvůli kontroverzním karikaturám proroka Mohameda s tělem psa z roku 2007. Kreslíř po útoku oznámil, že cílem atentátu byl právě on kvůli svým karikaturám islámských symbolů. V posledních letech žije s policejní ochranou.

„Urážení náboženství by se nemělo zveličovat. Nemůžete dělat výjimky. Pro islám platí stejná pravidla jako pro křesťanství nebo judaismus, islám není posvátnější,“ prohlásil švédský umělec ve starším rozhovoru.

Útok odsoudily také Spojené státy. „USA odsuzují ohavný sobotní útok v Kodani,“ prohlásila mluvčí americké Národní rady pro bezpečnost Bernadette Meehanová s tím, že Washington je připraven pomoci při vyšetřování.

Dánská policie při pátrání po pachatelích dvou útoků v Kodani zastřelila podezřelého muže

Číst článek

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme