Dánsko zpřísnilo imigrační zákony. Žadatelům o azyl bude zabavovat majetek

Dánský parlament dnes zpřísnil azylové zákony. Úřady nově opravňují například k zabavování cenností a hotovosti žadatelů o azyl. Migranti si mohou ponechat jen majetek, který nepřekročí v přepočtu 36 tisíc korun. Výjimkou jsou osobní předměty jako snubní prsteny nebo věci, ke kterým mají uprchlíci citovou vazbu. Zpřísněním pravidel chce Kodaň snížit počty běženců, kteří hledají v zemi útočiště.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve středu rakouské pohraniční orgány zahájily nový zpřísněný způsob odbavování uprchlíků na hlavním přechodu ve Spielfeldu

Ve středu rakouské pohraniční orgány zahájily nový zpřísněný způsob odbavování uprchlíků na hlavním přechodu ve Spielfeldu | Foto: Visar Kryeziu | Zdroj: ČTK

Pro schválení novely zákona hlasovala většina poslanců, proti vystoupila levicová opozice. Dánsko podle ní ztratí pověst otevřené humanitární země, která se snaží pomáhat.

Podle dánské ministryně pro imigraci Inger Stojbergové ale nejsou takové komentáře na místě: "Argumenty, že Dánsko nedělá dost pro uprchlíky, jsou nesmyslné. Dánsko už pro uprchlíky udělalo dost. Proto se netajíme tím, že chceme těmito změnami snížit počty žadatelů o azyl v naší zemi."

Původní návrh novely byl přísnější. Počítal s tím, že si budou migranti moci ponechat pouze úspory ve výši 3000 dánských korun (přibližně 11 tisíc korun) a šperky, k nimž mají citový vztah. Práh byl ale nakonec zvýšen na 10 tisíc dánských korun.

Loni o azyl v Dánsku požádalo přes 21 tisíc lidí. Letos by počet zádostí mohl stoupnout na 25 tisíc.

Kolik stojí pevnost Evropa? A kdo na ní vydělává?

Číst článek

Vybírání peněz od žadatelů o azyl v rámci spoluúčasti není v Evropě jen záležitostí Dánska. Například ve Švýcarsku si běženci hledající azyl mohou ze zákona ponechat jen majetek do výše 1000 franků (necelých 25 tisíc korun), vše ostatní musí odevzdat.

Finanční spoluúčast umožňuje také německý azylový zákon. Podle agentury DPA ho uplatňují jihoněmecké spolkové země Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Náklady spojené s ubytováním cizinci hradí rovněž v zajišťovacích zařízeních v Česku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme