Demonstrace proti papežovi v Londýně jsou poklidné

Šest mužů podezřelých z přípravy atentátu na papeže v Londýně je stále ve vazbě, policie proti nim ale zatím nenašla jediný důkaz. Papežův program se kvůli incidentu nezměnil. Snad pokaždé, když Benedikt XVI. vystoupil na veřejnosti, nabídl Britům a anglikánské církvi přátelskou ruku. Přesto proti jeho návštěvě a názorům demonstruje v Londýně mnoho lidí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na papeže se v Londýně chystal atentát, program jeho návštěvy Velké Británie se ale nemění

Na papeže se v Londýně chystal atentát, program jeho návštěvy Velké Británie se ale nemění | Zdroj: ČTK

Kdyby záleželo jen na papeži a arcibiskupovi z Cantenbury byl by mnohasetletý spor asi minulostí. Alespoň to vyplývá z jejich proslovů. Jenomže anglická veřejnost není zdaleka tak smířlivá. Papežovi odpůrci tu spolu s věřícími lemují ulice, kterými papež projíždí.

Ti, kterým vadí některé jeho konkrétní názory, v klidu rozdávají letáky s informace o boji proti AIDS, antikoncepci nebo potratech. Zástupce zneužívaných dětí potom v tichosti ukazují fotky znásilněných dětí.

Nejhlasitější jsou tak anglikáni, kteří nemají s papežem žádný konkrétní spor. Vadí jim jen jeho samotná přítomnost v Anglii. Jakmile se k nim přiblíží papamobil, začnou nenávistně vykřikovat ‚antikrist‘, když odjede, rozejdou se zase všichni v klidu domů.

Největší protest proti papežově návštěvě zažil Londýn v sobotu večer. Protestního pochodu se zúčastnilo na deset tisíc lidí.

Ondřej Bouda, Lenka Rafaelová, Eva Presová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme